Bývalý Landsbergův park v srdci Frýdku-Místku čeká na druhou šanci

27. říjen 2015
Česko – země neznámá

Bývalo to oblíbené místo pro rodinné nedělní procházky. Hned pod zámeckým kopcem ve Frýdku si děti mohly prohlédnout medvěda, psa dinga či plivající lamu. A třeba se i povozit na loďkách v jezírku. Od konce 70. let minulého století ale bývalý Landsbergerův park chátral.

Zoo koutek byl zrušen a veřejnosti byl vstup do areálu zakázán. Mladá generace tak zná toto tajemné místo už jen obehnané neprostupným plotem. Několika nadšencům však bylo líto, že park pozvolna zarůstá a neslouží svému původnímu účelu. Proto se dali dohromady, svolali brigádníky a začali s postupnou údržbou parku. Čas od času jeho brány otevřou i pro zájemce z řad veřejnosti.

Rodina Landsbergerů přišla do Frýdku-Místku v roce 1863. Kolem nádraží při městské strouze nechala vystavět několik textilních hal, základ budoucí tzv. Fabriksviertel. A protože se jim jako podnikatelům opravdu dařilo, vytvořili i malý závod o pár set metrů dál, hned pod zámeckým kopcem.

V jeho areálu si nechali postavit také luxusní rezidenční vilu v novorenesančním stylu. Pro svou potěchu a také pro aktivity svých dětí nechali vybudovat i park. To se psal rok 1890. Práce se chopili němečtí architekti a pro rodinu Landsbergerů vytvořili zelenou oázu plnou exotických dřevin a květin o výměře téměř šesti hektarů. Park si svou nádherou ničím nezadal s o něco výše položeným zámeckým parkem. Díky zbudování jezírka a dalších okrasných prvků jej dokonce předčil.

Landsbergerův park ve Frýdku-Místku

O obnovu parku se snaží parta nadšenců

Po druhé světové válce byla vila i s parkem společně s textilní fabrikou zkonfiskována a přičleněna k národnímu podniku Slezan. Ten společně s městem a s přispěním milovníků a chovatelů zvířat podpořil vznik malé městské zoologické zahrady v roce 1960.

Landsbergerův park ve Frýdku-Místku

Mnozí lidé z Frýdku-Místku dodnes vzpomínají na krásné nedělní procházky s rodiči. Jedním z nich je i Petr Dvořáček, jemuž neutěšený stav parku nedal spát. Od konce 70. let se o udržování této plochy nikdo nestaral.

Založil proto spolek Faunapark Frýdek-Místek pro obnovení bývalého Landsbergerova parku. Spolu s dobrovolníky chodí kosit trávu, kácet stromy a pokouší se vdechnout parku opět život. Třeba tím, že pořádá komentované prohlídky, koncerty či různé akce pro děti.

Pak zůstává zatím i nadále pro veřejnost uzavřený. Pokud byste se chtěli podívat dovnitř, sledujte webové stránky www.zoofm.cz. Tam se dozvíte, kdy jej opět zpřístupní návštěvníkům. A kdo ví, třeba se v tomto krásném koutě města opět zabydlí nějaká ta zvířata.

Spustit audio