Céčka, sbírá céčka. Zlín představuje retro ve sběratelství, některé obory už neexistují

31. červenec 2018

Ve Zlíně je výstava nazvaná Retrosbírky. Ta představuje fenomén sběratelství za socialismu.

Různé etikety, obaly od výrobků, ubrousky, plechovky, krabičky od sirek, odznaky, známky, časopisy, mince, pivní tácky či autíčka ze soukromých sbírek jsou tak k vidění ve zlínském kulturním institutu Alternativa.

Exponáty pocházejí od řady sběratelů v zemi. "Co je moc zajímavé, jsou zde obory, které již v podstatě neexistují, které se časem vytratily. To jsou například hotelové nálepky, které se dříve sbíraly a nyní již tento sběratelský obor neexistuje, protože hotelové nálepky se v hotelích již nedostávají," říká autorka výstavy Věra Stojarová.

K vidění jsou také modely letadel, etikety od vína, piva či likérů. "Je zde například ukázka sbírky vinných a likérových etiket pana Jiřího Pešáka, majitele druhé největší sbírky na světě. Vlastní etikety ze 187 států, má jich přes 270 000," říká Stojarová.

Vystaveny jsou také žvýkačky i obaly z nich, pivní tácky, láhve či uzávěry, telegramy, blahopřání či plastová "céčka", která se dala skládat do řetězů. Lidé uvidí i staré památníky, hračky, deskové hry či deníky.

Výstava Retrosbírky ve Zlíně
Výstava Retrosbírky ve Zlíně
Výstava Retrosbírky ve Zlíně
Výstava Retrosbírky ve Zlíně
Spustit audio

Související