Celostátní výstava vín navazuje na dlouholetou tradici. Vína od malovinařů můžete ochutnat ve dvou městech

23. duben 2024

Celostátní výstava vín malo a hobby vinařů je společným projektem Českého a Slovenského svazu zahrádkářů. Navazuje na dlouholetou tradici pořádání těchto výstav zájmovými zahrádkářskými spolky. Každé dva roky, střídavě na Slovensku a v České republice, se lidé, pro které je vinaření koníčkem, mohou pochlubit výsledky své práce.

Letos se malovinaři představí v Praze a v Olomouci. K ochutnání budou stovky a stovky vzorků vín. Jejich degustace pod taktovkou odborníků se koná zhruba 14 dní před výstavou a na základě jejích výsledků vznikne Katalog vín s bodovým ohodnocením. Ten je pak k dispozici návštěvníkům výstavy, kteří mohou ochutnat a posoudit kvalitu nekomerčních vín vinařů, kteří víno pěstují jako zálibu a jejich nebývají určená pro prodej a také je nikde jinde než u vinaře ve sklípku nelze ochutnat.

KDY A KDE

11. 5. 2024 v Praze v Národním zemědělském muzeu na Letné
18. 5. 2024 v Olomouci na Výstavišti Flora Olomouc

Návštěvník Celostátní výstavy vín zaplatí jednotné vstupné 650 Kč, dostane Katalog vín, skleničku a může ochutnávat, co hrdlo ráčí a co sám zvládne. Výstava a veřejná ochutnávka soutěžních vín proběhne vždy od 10 do 18 hodin. Během slavnostního zahájení v Praze budou oceněna nejlepší vína. Na obou místech vystoupí cimbálová muzika.

Z historie vinohradnictví a spolkového vinaření

Malovinaření je nejen formou výroby vína, ale i kulturním dědictvím pomáhajícím udržet kolorit vinorodých regionů.

Tradice pěstování vinné révy u nás je opravdu dlouhá. Podle vykopávek pod Pálavskými vrchy lze její počátky datovat do 2. století našeho letopočtu. Velkou měrou se na zachování této tradice podílely různé vinařské spolky a besídky.

Od roku 1957, kdy se konal ustavující sjezd Českého zahrádkářského a ovocnářského svazu, to je ovocnářsko-vinařský odbor, který navázal na předválečnou spolkovou činnost v oblasti malovinaření a pomohl tradici udržet až do dnešní doby.

Byly vytvořeny podmínky pro odborný rozvoj, a především zastřešena možnost užívání půdy pro drobné vinohradnictví. Po celou dobu spolkového pojetí malovinaření se pořádaly výstavy vín spojené s ochutnáváním vín. Tyto přehlídky nekomerčních vín slouží především samotným malovinařům jako etalon kvality vín a porovnání mezi sebou či jednotlivými regiony.

Celostátní výstava vín Českého a Slovenského zahrádkářského svazu přispívá k udržení tradice drobného pěstování révy, výroby vína a vinařských spolků u nás a ke zvyšování znalostí a dovedností malovinařů.

Spustit audio