Čeňkovu pilu na Šumavě poháněla voda z řeky Vydry. Dnes je na jejím místě malá vodní elektrárna

21. září 2018
Česko – země neznámá

Čeňkova pila na soutoku řek Vydry a Křemelné na Šumavě je lákadlem nejen pro milovníky přírody, ale zaujme také všechny obdivovatele technických dobových památek. Jednou z nich je turbína, kterou na Čeňkově pile nechalo instalovat město Kašperské Hory v roce 1912.

V roce 1721 tady podle doložených pramenů stával mlýn s právem mlít obilí. Tehdy se ještě místo jmenovalo Jelenov. Později mlýn koupil Čeněk Bubeníček, zdatný podnikatel, který ho záhy přestavěl na pilu. Vodu bral mlýn a později pila z řeky Vydry. Ta se pár metrů pod Čeňkovou pilou stéká s další krásnou šumavskou řekou Křemelnou. Dál směrem na Sušici pak voda teče pod názvem Otava.

Mimochodem, Čeněk Bubeníček byl velký mecenáš umění. Přispíval částkou 1500 zlatých na výstavbu Národního divadla a v Praze byl ve své době velmi známý a vážený. Po jeho smrti v roce 1888 jeho příbuzní šumavskou pilu prodali městu Kašperské Hory, které ji pak pronajímalo.   

Po rekonstrukci pily výrobu zničil požár

Paradoxem je, že zpracování dřeva se na Čeňkově pile zastavilo po rekonstrukci objektu, kdy došlo k velkému požáru. Stalo se to v roce 1910. Město Kašperské Hory nelenilo a i pod nátlakem dalších společností zadalo přepracování objektu a využití náhonu k pohonu malé vodní elektrárny.

Už o dva roky později, v roce 1912 se město Kašperské Hory dočkalo elektrikou osvětlených Vánoc. Turbína tu sloužila dlouhá desetiletí a tu původní můžete vidět v útrobách malého domku s věžovitou střechou na konci náhonu.

Z počátku minulého století je také prodloužení původního kamenného náhonu pomocí dřevěných vantroků. Jimi se v délce asi 150 metrů dostane voda do výšky deseti metrů, ze které pohání turbínu. Malá vodní elektrárna tady totiž funguje dodnes. A celé úžasné technické dílo je Národní technickou památkou.   

autor: Pavel Halla
Spustit audio