Čertovka není jen v Praze, ale i v Brtnici. A spolu s ní strašidelné pověsti

3. listopad 2015
Česko – země neznámá

Brtnice na Vysočině si dodnes zachovala půvab, který měla v časech, kdy na zámku žil šlechtický rod Collalto et San Salvatore. Úzké uličky, schody, průchody, na náměstí renesanční a barokní domy, majestátní budova bývalého kláštera. To všechno vrací návštěvníky do časů, kdy se věřilo na čerty a zbloudilé duše.

Čertovu ulici bychom sice na mapě městečka Brtnice nenašli, ale když se zeptáte místních starousedlíků, určitě vás pošlou na správnou adresu. Čertovka se říká Lipartově ulici. Podle pověstí - a je jich hned několik - se vám v tom místě mohlo poštěstit potkat čerta.

Lipartova ulice se nachází u kostela sv. Jakuba Většího hned vedle náměstí. Podle pověsti se v ní několikrát objevil čert. „Na brtnickém zámku kdysi bydlel jeden jihlavský prelát. Vracel se večer sám na zámek a potkal myslivce, který si při měsíčku prohlížel jakési lejstro," vypráví Soňa Plevová ze Spolku pro starou Brtnici.

Čtěte také

Její otec staré pověsti posbíral a vydal jako knížku. Soňa Plevová pokračuje ve vyprávění: „Myslivec na papír pořádně neviděl a poprosil preláta, aby mu posvítil svou lucernou. Sluha Boží si hned všiml, že to je úpis jednoho brtnického občana peklu, a posvítil tak ochotně, až lejstro zapálil. A to shořelo. Z myslivce se v tu ránu stal rozzuřený čert, ale na preláta pod boží ochranou si netroufl."

Čertem může být i obyčejný mládenec

Další pověst, která se vztahuje k Lipartově uličce, říká, že si jeden místní mládenec chtěl nakrást na zahrádce ovoce a začernil si proto tvář, aby ho nikdo nepoznal. Místní ho zahlédli a spletli si ho s čertem.

Možná právě v tomto domečku pod klášterem se tajemně rozsvěcela okna

A do třetice: jeden manžel prý chtěl postrašit svou ženu, která na něj byla zlá, a vyřezal z řepné bulvy hlavu čerta. Začernil ji, dal dovnitř svíčku a čekal, jestli se vystrašená žena polepší. Jak to dopadlo, už nám bohužel pověst neříká.

V Brtnici je tajemných míst mnohem víc, třeba u říčky Brtničky kde se prý v ulici Na Podmoklí zjevovaly mokré šlápoty. A starý zámek, který v posledních letech chátral, zase skrývá smutný příběh o zazděné Biance. Knížka Poklad na Rokštejně a další pověsti a báje z Brtnice a okolí může posloužit i jako průvodce po tajemných místech.


autor: Petra Emmerová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.