Čertův náramek u Slatiny jen tak nenajdete. Přitom váží několik tun

17. červenec 2017
Česko – země neznámá

Na Klatovsku můžete prozkoumat přírodní památku z doby ledové, musíte ji ale hledat v hustém lese prorostlém ostružinami. Výsledek stojí za to. Poskládané žulové pláty na sobě sedí jakoby ledabyle. Ale nic s nimi nepohne. Váží několik tun.

K přírodní památce se dostanete po žluté turistické trase od obce Slatina. Jsou to sem asi tři kilometry. V závěru cesty stezka zmizí v houští. Dříve kolem skalky hospodařili zemědělci a Čertův náramek byl viditelný z široka daleka. Dnes ho obklopují vysoké stromy.

Přírodní památku tvoří seskupení několika žulových, téměř dokonale placatých balvanů naskládaných na sebe. Z jedné strany se na ně dá dokonce vylézt. Na vrcholovém balvanu je zvláštní díra ve tvaru obdélníku. Možná tu kdysi stával dřevěný kříž.

A z čeho pramení název Čertův náramek? To by mohla napovědět pověst, která se v okolí traduje. Ve Slatině žil kdysi bohatý sedlák. Jeho krásná dcera se zamilovala do místního chudého mladíka. To samozřejmě sedlák nechtěl dopustit, a tak si na mladíka vymyslel úkol.

Když do rána, než kohout zakokrhá, dokáže odnést všechny kameny z jeho polí, dceru mu dá a bude svatba. Mladík by pro svoji milou udělal cokoli a pomyslel, že by se spojil i s čertem, aby úkol splnil.

Čert se zjevil a za slíbenou mladíkovu duši začal odnášet jeden velký balvan za druhým. V noci se to dívka dozvěděla, a když čert odnášel poslední velké kameny ze sedlákova pole, probudila kohouta, čert se lekl a kameny upustil.

Kameny porostly lyšejníky

A protože tím úkol zcela nesplnil, zmizel a mladíkova duše nepropadla peklu. Zato sedlák, když viděl, že z jeho polí zmizely všechny balvany, musel souhlasit s veselkou.

Čertův náramek ve skutečnosti vznikl mrazovým zvětráváním žuly. Zdejší pahorek modelovaly před dávnou dobou mohutné ledovce.

autor: Pavel Halla
Spustit audio