Česko ve formě. Jaké změny a úspory plánuje vláda? Poslechněte si speciální vysílání

12. květen 2023

Poslechněte si speciální vysílání Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus, které zahajujeme projevem premiéra Petra Fialy, který budou ve studiu Českého rozhlasu následně komentovat analytici i zástupci opozice. Moderuje Tomáš Pancíř.

Hosty Tomáš Pancíře ve studiu jsou:

  • Petr Hartman, komentátor Českého rozhlasu;
  • Jana Klímová, ekonomická analytička Českého rozhlasu;
  • David Klimeš, politický a ekonomický komentátor
    a zástupci opozičních hnutí:
  • Karel Havlíček (ANO);
  • Radim Fiala (SPD).

„Název Česko ve formě vystihuje hlavní společný cíl této vlády, tedy dostat opět naši republiku do situace, kdy zásadně změníme trend rostoucího zadlužování našeho státu, a tedy zadlužování budoucích generací. Tempo zadlužování ČR je hrozivé, je neblahým dědictvím předchozích populisticky-socialistických vlád. Kdybychom nyní nedokázali šlápnout na brzdu, situace by se už za několik málo let vymkla z ruky a odnesly by to naše děti a naši vnuci. A to nikdo rozumný a nikdo zodpovědný nemůže dopustit,“ uvádí ve svém projevu Petr Fiala.

Kroky vlády

Rozhodli jsme se omezit neinvestiční dotace, což příští rok přinese téměř 46 miliard korun. A také jsme se rozhodli, že začneme systematicky omezovat provozní a mzdové výdaje státu, které snížíme o více než 20 miliard korun,“ vyjmenovává premiér.

Čtěte také

Za třetí je tato vláda první vládou v této zemi po 10 letech, která má odvahu přijít s důchodovou reformou, která bude garantovat rozumné důchody pro mladší generace. To znamená, že důchody v dalších letech pro náš stát a jeho občany zůstanou ekonomicky udržitelné,“ upozorňuje Petr Fiala.

Hlavními principy důchodové reformy jsou úpravy výpočtu věku odchodu do důchodu, změnu valorizací důchodů, úpravy předčasných důchodů. Zároveň zlepšujeme situaci nízkopříjmových důchodců nebo těch, kteří se starají o své blízké. Za čtvrté zásadně zjednodušíme a pročistíme náš komplikovaný daňový systém,“ dodává.

Důchodová reforma

Důchodový věk by se měl nově nastavit podle vývoje doby dožití každý rok lidem, kterým je 50 let. Penze by měla trvat v průměru 21,5 roku. Zaručený důchod by měl odpovídat 20 procentům průměrné mzdy.

Čtěte také

Nové důchody by měly být o něco nižší než dnes. Část příjmu ve stáří by mělo zajistit spoření se státním příspěvkem. Postupně by se mohly zvýšit odvody živnostníkům a víc by mohli odvádět i lidé pracující na dohodu.

Reformní změny ke zmírnění zadlužování důchodového systému a k zajištění jeho udržitelnosti představil na vládní tiskové konferenci ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL). Podle něj reforma počítá i se společným základem pro výpočet penze manželů či zohledněním péče ve výši důchodu.

A daně

Ministr financí Zbyněk Stanjura z ODS označil covid jako bod zlomu. „Od tohoto roku se začaly zvyšovat deficity státních rozpočtů. Přál bych si, aby 11. květen 2023 byl bodem obratu,“ říká. Vládní konsolidační balíček podle něj sníží schodek v příštím roce o 94,1 miliardy korun, v roce 2025 o dalších 53,4 miliardy korun. 

Čtěte také

„Myslím, že by se dalo říct, že o peníze přijdou podniky, protože jednak se bude škrtat v dotacích, které proudily především podnikům, jak i zmínil sám ministr financí Stanjura. Dále na podniky dopadne zvýšení daně z příjmu právnických osob o dvě procenta, které také oznámil ministr, a to současná sazba daně z příjmů právnických osob se zvyšuje nebo zvýší z 19 na 21 procent,“ vysvětluje analytička Českého rozhlasu Jana Klímová. „Podniky budou určitě velmi nespokojené, dají se čekat silné reakce. Musíme totiž říct i to B, a to že české podniky jsou více než ostatní zatíženy odvody na pojištění, povinné pojistné. To zvyšuje celkové náklady na práci,“ dodává analytička.

Školkovné a snížení DPH

Vláda chce zrušit školkovné. Živnostníci a podnikatelé s dětmi v předškolním věku měli možnost zaplatit nižší daň z příjmů. Věci, které budou ve snížené sazbě DPH: bezlepkové výrobky, vodné a stočné, teplo, doprava cestujících, ubytovací služby, vstupenky do divadel atd., časopisy, léky, stavební práce pro bydlení, potraviny, dětské sedačky do aut a pohřební služby.

Čtěte také

Daň z příjmu právnických osob se od roku 2025 zvýší na 21 procent z nynějších 19 procent. Pro státní rozpočet to bude výnos 22 miliard korun. Daň z nemovitosti se má zvýšit o dva procentní body, a to z 19 a 21 procent. „Budeme v průměru členských zemí Evropské unie,“ dodal Stanjura.

Potraviny, stavby na bydlení, léky a zdravotnické prostředky budou mít od příštího roku o tři procentní body nižší DPH. Sníží se z 15 na 12 procent. Zda to bude znamenat zlevnění těchto produktů, není automatické. „Zvyšujeme daně z neřesti,“ říká také Stanjura. Jde o pivo, alkohol, tabák a hazardní hry.

autoři: Tomáš Pancíř , knem , agf , lup
Spustit audio