Český česnek je nejlepší na světě a nová odrůda vzniká i šest let

V amerických encyklopediích se český a slovenský česnek uvádí jako nejlepší na světě. A šlechtitelé českého česneku Jan a Václav Kozákovi z Chvojence s tím souhlasí.

„Každý se má držet toho svého. Druhy, které u nás pěstujeme, jsou tu po staletí. Ale ty naše česneky mají skutečně dobrý zvuk. I když francouzské mají lepší výnosy, české se prodávají za lepší cenu,“ vysvětluje Jan Kozák.

Kozákovi vyšlechtili zatím 22 odrůd česneku. Ing. Jan Kozák začal a jeho syn Václav pokračuje. Ve šlechtitelské stanici pracují i další děti Jana Kozáka. Ale na otázku, která odrůda je nejlepší, nedokáže odpovědět: „S česnekem je to jako s těmi dětmi. Mám jich deset a taky vám neřeknu, které je nejlepší. Ale dobrá je odrůda Lukan. Tu jsem vyšlechtil před dvaceti pěti lety. A těžko ji překonám.“

Česnek pro žlučníkáře

Vyšlechtit novou odrůdu česneku trvá šest až deset let. A šlechtění se stále přizpůsobuje době. Která odrůda je teď in? Kozákovi se v posledních letech zaměřují na odrůdy, které lépe snášejí sucho. Také se tím pádem mění výskyt různých škůdců. Nově vyšlechtili odrůdu Slavin, která dokáže využívat vláhu hluboko v půdě.  Proto se jí dobře daří a v posledních třech letech je o ni stále větší zájem.

Dnes už šlechtitelskou stanici českého česneku ve Chvojenci převzal syn Václav Kozák

Existuje dokonce speciální odrůda vyšlechtěná pro žlučníkáře. Je to unikátní odrůda Bjetin, která je sice poměrně ostrá, ale lidem s nemocným žlučníkem podle Václava Kozáka nevadí. Je to jediná odrůda v Evropě, kterou vyšlechtil starší Jan Kozák.

Jak poznáme kvalitní česnek?

Nový česnek míří v těchto dnech do supermarketů. A honosí se nápisy česný česnek. Podle Jana Kozáka to ale není tak jednoznačné. Normální zákazník nemá šanci vybrat dobrý česnek. Je to o štěstí. I česnek s nápisem český může pocházet z oblasti jižně od Pyrenejí. „Je to více než padesát procent produkce. Jsou to podvodné praktiky dodavatelů za tichého souhlasu velkého odběratele,“ myslí si Jan Kozák. 

Česnek je vynikající jako prevence před nachlazením. A to potvrzuje i Václav Kozák.

„ Když v zimě česnek sázíme, mrznou nám konce prstů. Pokud si ale večer před tím dáme k večeři česnek, je to lepší, nohy se prokrví a zvládneme to líp. A pokud na nás něco leze, česnek ještě doplníme slivovicí.“

Také s ochutnáváním česneku je to stejné jako u slivovice. Neznamená to, že čím ostřejší, tím lepší. Šedesátiprocentní slivovice nemusí být lepší než padesátiprocentní. Ale důležité je, aby neměla tzv. ocas. Ani u česneku není dobré, když ho ještě dobu po požití cítíte v ústech i v žaludku.

autor: jsl