Cesta kolem vody není nudná. Alespoň ne v Jeseníkách mezi Vrbnem pod Pradědem a Karlovicemi

24. listopad 2020

Od letošního léta se v Jeseníkách můžete vydat Cestou kolem vody. Budete putovat šest kilometrů nenáročným terénem podél řeky Opavy, a to z Vrbna pod Pradědem až do Karlovic. Nová naučná stezka je určená hlavně rodinám s dětmi. Jejích deset zastavení totiž nabízí celou řadu interaktivních a hravých prvků.

Nápad vytvořit tuto stezku, u které by hlavně děti nadšeně šlapaly a těšily se na každé další zastavení, se zrodil v hlavách Kateřiny Kočí a Evy Kyšové ze společnosti pro přírodu a krajinu Actaea Jeseníky.

Proč se lidé vydávali do hor právě podél říček a potoků? Jakou roli hrála voda při osídlování krajiny? Jak ji měnila? Jaký život se v řece a kolem ní odehrává? A kde vlastně pramení řeka Opava? To jsou jen některé z otázek, na něž dostanete během cesty odpověď.

A protože nejlepší je učení hrou, je každé z deseti zastavení vybaveno hned několika interaktivními prvky. Třeba bosým chodníkem nebo zábavným doskočištěm, kde si vyzkoušíte, jestli skáčete stejně dobře jako zajíc polní. U zastavení s názvem Strom jako dům si zase můžete přiřadit živočichy k jejich siluetám na tabuli. Vyfotit se můžete v hnízdě s výhledem na rybník. A tak bychom mohli pokračovat dál.

Cílová, či výchozí stanice, je Vzdělávací centrum VÍCE Ve mlýně Karlovice

A protože Cesta kolem vody byla slavnostně otevřena teprve letos v létě, není počet hravých prvků ještě zdaleka konečný. I to je důvod, proč si ji časem projít opakovaně. V létě se navíc můžete v řece i vykoupat.

Naučná stezka kolem vody začíná ve Vrbně pod Pradědem. Její terén není náročný. Projedou ho i cyklisté nebo rodiče s kočárkem. Je však třeba počítat s tím, že malý úsek vede lesem. Cílová stanice stezky putující dovede do Vzdělávacího centra VÍCE Ve mlýně Karlovice, kde jsou v letní turistické sezóně připraveny zajímavé výstavy a také tam můžete dostat tipy na další výlety po Jeseníkách.

Spustit audio