Cesta s nejmenším převýšením na Sněžku vede z krásné Malé Úpy. Je to výlet dlouhý jen 8 kilometrů

12. říjen 2022

Vypravíme se hodně vysoko, skoro nejvýš, jak to jen u nás v České republice jde. Protože Malá Úpa je nejvýše položenou obcí u nás, leží v krkonošském sedle ve výšce 1050 metrů nad mořem a po celý rok, tedy jak v létě, tak i v zimě, poskytuje pestrou škálu vyžití pro každého, kdo tam zavítá. 

Navíc Malá Úpa nedávno zvítězila v soutěži Křišťálová popelnice v třídění odpadu mezi obcemi do 500 obyvatel. Dnes tak můžeme blahopřát starostovi Malé Úpy Karlu Englišovi.
Děkujeme, protože to je zásluha všech lidí u nás. Turistů, boudařů i podnikatelů, kteří se zapojují do systému sběru odpadů. Opravdu je to zásluha všech.

Co jste pro to ale museli konkrétně udělat? Šli jste aktivní cestou v tomto směru?
Abych pravdu řekl, tak asi hlavním důvodem, proč jsme zvítězili v třídění odpadů je kromě toho, že jsme v tom opravdu dobří a že ležíme v Krkonošském národním parku, kde je čistota prostředí nutnou podmínkou, že se soutěž počítá podle trvale žijících obyvatel, kterých je u nás velmi málo, pouze 144. A počítá se vytříděný odpad včetně turistů. V zimě i v létě je u nás nějakých tři až pět tisíc návštěvníků denně. To ale nic nemění na tom, že u nás je čisto a všichni se snažíme, aby se odpad třídil dobře.

Vše se odráží na tom, že je nás tam jen 144 lidí. Než byli po druhé světové válce odsunuti Němci, tak v Malé Úpě žilo 1 300 osob.
Karel Engliš, starosta Malé Úpy

Malá Úpa a její okolí je krásné místo pro turistiku letní i zimní. Jak u vás dopadly letošní komunální volby? Vy dál zůstáváte v čele obce.
To ještě nevím, ustavující zasedání budeme mít až příští týden. Ale aniž bych chtěl nějak předjímat, tak tomu asi tak bude. U nás byla jen jedna kandidátka, pracně jsme získávali 9 zastupitelů, ve 144 trvale žijících lidech to není žádná legrace. A ještě obsadit finanční a kontrolní výbor, je to docela složité. Takže nakonec jsme rádi, že vůbec kandidátku máme.

Čtěte také

Jak dlouho starostujete Malé Úpě?
Je to mé třetí volební období, to znamená od podzimu roku 2014. Já ovšem nejsem rodák z Malé Úpy, pocházím z Prahy, jsem naplavenina. Moje manželka je krkonošská skoro rodačka, prožila tam velkou část svého života, a já jsem se tam přistěhoval. Ale Malá Úpa je prostě srdcová záležitost.

Sportujete?
Sportuji, jezdím v létě na kole, v zimě samozřejmě lyžuji, sjezduji, běžkuji, dělám tak skialpinismus. Teď ještě máme v Malé Úpě kluziště, takže pravidelně hrajeme každou sobotu hokej. Je to k dispozici i pro veřejnost na veřejné bruslení, takže je to paráda.

Čtěte také

Sněžka leží v katastru vaší obce?
Ano, Sněžka je v katastru obce, dokonce lanovka na Sněžku byla do špatného rozhodnutí tehdejšího zastupitelstva ze 49 procent vlastněna obcí Malá Úpa, která ji tenkrát za směšné peníze prodala Peci pod Sněžkou. Takže od té doby má Pec lanovku a také všechny příjmy, které z toho proudí, a Malá Úpa nemá nic. Ale je to zajímavost, že prostřední stanice Růžová hora a vrchní stanice lanovky na Sněžce leží v katastru Malé Úpy.

Lanovku sice nemáte, ale zase máte krásnou cestu na Sněžku. Protože z Malé Úpy to je na vrchol jen několik kilometrů.
Je to výlet pouhých 8 kilometrů. My říkáme, že to je dokonce cesta s nejmenším převýšením na Sněžku. Jde o docela pozvolné stoupání, určitě méně prudší než Obřím dolem z Pece pod Sněžkou.

Čtěte také

Když u vás v zimě napadne sníh, musí být asi život v Malé Úpě poněkud drsnější než v Praze. Na jednu stranu je to nádhera, ale jiné další to samozřejmě ztěžují.
Tak jako život na horách. Rodiče manželky byli dlouholetí boudaři, takže boudařství trošku znám. I sami jsme vedli boudu, tedy je to pohled turistů, kteří přijedou na víkend nebo na týden a zrovna se povede počasí a všichni jsou nadšeni. Říkají si, jaká to je krása, že tady by chtěli žít. Ale reálný život je samozřejmě složitější. Kromě sněhu v zimě je to i složitá dostupnost, Malá Úpa leží relativně stranou, jsme na hranici s Polskem ve vysoké nadmořské výšce, takže i dopravně je to složitější. Ale jsme uprostřed přírody, v lesích, v horách, kousek od Sněžky, je to nádhera. Ale samozřejmě vše se odráží na tom, že je nás tam jen 144 lidí. Než byli po druhé světové válce odsunuti Němci, tak v Malé Úpě žilo 1 300 osob. Němci odešli a postupně se dostávali do oblasti obyvatelé, kteří k ní neměli vztah, a to často vidíme dodnes. Ale nejen u nás, všude v Sudetech. Tedy pro nás je velmi důležité, aby to v obci žilo, aby tam žilo možná co nejvíce lidí, neměla by to být jen chatová osada, kam se chalupáři přijedou na víkend rekreovat a potom zase odjedou. Jsem rád, že se po několika letech podařilo založit dětskou skupinu Vločka pro předškoláky.

U kostela, Malá Úpa, 1935

Dětská školka u vás v obci tedy nefunguje.
Nefunguje. V roce 2013 bylo také nešťastně rozhodnuto, že bude zrušena malotřídka, základní a mateřská škola. Ten objekt se potom prodal a v současné době nemáme žádný podobný objekt. Takže jsme poděkovali hotelu Javor z Malé Úpy, že jsme u nich mohli nalézt azyl a teď tam máme sedm malých dětí od šesti měsíců do tří let.

Čtěte také

Co další vyžití? Vím, že máte také krásnou galerii, která je myslím druhá nejvýše položená v České republice.
Ano, galerie funguje, nyní je v ní výstava krásných obrazů Lutobora Hlavsy. To je tatínek maloúpského obyvatele. A od listopadu bude další výstava, takže galerie určitě funguje. Vlastně v celém regionu je těch galerií a výstavních síní docela dost, na to, že jsme v horách. Galerie je v Peci pod Sněžkou, také v Maršově, takže kultura u nás žije.

Už jste připraveni na zimní sezónu? Těšíte se na turisty?
Na turisty se samozřejmě moc těšíme, protože to je obživa pro všechny. A současně se zimy i trošku obáváme, jako každý. Protože nikdo neví jak to bude s energiemi. U nás nemáme plyn, pouze elektřinu, takže náklady budou enormní a bude to zátěž. Uvidíme, jak vše dopadne. Jinak dnes ráno už byla téměř námraza na skle, teplota okolo nuly, takže zima je cítit ve vzduchu. Je mnoho jeřabin, a to se říká, že je vždy krutá zima nebo hodně sněhu. Ale těšíme se na zimu a na sníh, i když život ve sněhu je na horách samozřejmě obtížnější.

Dnes jsme si povídali se starostou krkonošské Malé Úpy Karlem Englišem.

autoři: Jakub Schmidt , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.