Čeští Židé pomáhají Ukrajině, co jsou „Hamanovy uši“ a kdo byl Bohumil Bondy

13. březen 2022

Jak pomáhají čeští Židé Ukrajině? Proč letos budou Hamanovy uši obzvláště vypečené? A kdo byl Bohumil Bondy?

Dnes umíme uprchlíkům pomoci lépe než před 80 lety, říká Petr Papoušek

V souvislosti s válkou na Ukrajině se u nás vzedmula nevídaná vlna solidarity. Na účty humanitárních organizací už Češi poslali víc než 1,5 miliardy korun. Do pomoci Ukrajincům se zapojují i čeští Židé. Jednotlivci a nejrůznější organizace pomáhají židovským i nežidovským uprchlíkům. O pomoci Ukrajině hovořila Daniela Brůhová s předsedou Federace židovských obcí Petrem Papouškem.

Jak se čeští Židé do pomoci zapojují? Jsou dnes ukrajinští Židé v podobné situaci jako jejich předkové za nacismu nebo komunismu? A proč je dnes jednodušší být židovským uprchlíkem než tehdy? Poslechněte si předsedu Federace židovských obcí Petra Papouška.

Elise Peter-Apelbaum: O Purimu máme myslet na druhé

Berlínská pekařka Laurel Kratochvila se už chystá na Purim, který začne ve středu večer. Peče Hamanovy uši a výtěžek předává polské organizaci, která se stará o ukrajinské uprchlíky – a přidaly se k ní desítky dalších pekařů. Ukrajincům může být purimový příběh blízký, je o ohrožení národa ze strany zlého Hamana, kterého se ale podaří přemoci. A dnes ho připomíná žertovné jméno zmíněného pečiva. Manželka vrchního rabína v Praze Davida Petera, Elise Peter-Apelbaum, tento týden předvedla, jak se Hamanovy uši připravují. Její worskshop v Lauderových školách navštívila Anna Jurečková.

Co to Hamanovy uši vlastně jsou? Jaká čtyři přikázaní Židé o Purimu dodržují? A proč je mezi nimi i povinnost obdarovat druhé? Poslechněte si reportáž z workshopu v Lauderových školách.

Podnikatel, filantrop a politik Bohumil Bondy

Stavební boom se dnes v Praze odehrává především v někdejších průmyslových čtvrtích. Týká se to i holešovických Bubnů. Právě tam od poloviny 19. století působil židovský podnikatel, filantrop a politik Bohumil Bondy. Od jeho smrti uplyne 15. března 115 let. Jeho medailon připravil Leo Pavlát.

Jak se Bondy k podnikání dostal? Jak ovlivnil českou politiku? A u zrodu které významné stavby v Praze stál?

Poslechněte si celý pořad Šalom alejchem. Moderuje ho Tomáš Töpfer.

autoři: Tvůrčí skupina publicistiky - náboženské vysílání , Leo Pavlát
Spustit audio