Cestu andělů v Nečtinech lemují duchovní ochránci. Je mezi nimi sfinga i drak

28. únor 2017
Česko – země neznámá

Obec Nečtiny na severu Plzeňska zdobí spousta kamenných soch různých tvarů a motivů. Jsou doslova na každém rohu. Pozoruhodná výzdoba je výsledkem několika mezinárodních sochařských sympozií. Z toho posledního v roce 2015 vznikla i samostatná Cesta andělů. Různé podoby ochránců lemují lesní pěšinu kousek za městem.

Celkem devět umělců z tuzemska i ze zahraničí ztvárnilo svoji představu o ochránci nebo strážném andělu. Jsou tu k vidění klasičtí andělé od českých tvůrců, tedy okřídlené ochraňující bytosti, jaké známe z našich kostelů, ale také třeba sfinga, drak nebo létající lev.

Sochařského sympozia v roce 2015 se zúčastnili lberto Aragón Reyes z Mexika, Ruhul Amin Kajol z Dánska původem z Bangladéše, Gustav Mayer z Německa, Zhao Fei z Číny, Sean McKenna z Irska a čtyři čeští zástupci sochařského umění. Lubomír Čmejla, Bartoloměj Štěrba a Jitka a Marcel Stoklasovi.

Všichni měli na začátku stejné zadání, tedy ztvárnit anděla nebo ochraňující bytost, a stejný čas na tvorbu. Jeden měsíc. Co nikdo z umělců dopředu nevěděl, bylo, jaký dostane kámen. Přesněji řečeno, jak bude pískovec velký.

Létající lev i sfinga s kyprými tvary

Každý se proto musel vypořádat s konkrétním motivem až na místě. Například čínský sochař, který nedostal zrovna velký kámen, se úkolu zhostil bravurně. Na dálném východě je totiž symbolem ochránce drak. Zhao Fei vytvořil tedy hlavu draka, který vylézá ze země a vzhlíží k nebi. Mezi další exotické sochy patří třeba sfinga s kyprými ženskými tvary nebo létající lev, který je v Mexiku ochráncem indiánů.

Necelý kilometr dlouhá Cesta andělů vede až k odsvěcenému kostelu svaté Anny, který dnes slouží jako netradiční divadelní scéna spolku Baroko v Čechách. Hned u kostela je další místní kulturní památka, bývalý barokní špitál. Objekt se v současné době mění v centrum kultury pro místní obyvatele i lidi z dalekého okolí.

Nečtiny jsou sochami protkané

Na Cestu andělů je možné se vydat i v podvečer, kdy jsou sochy nasvícené a mají neopakovatelnou atmosféru. Od letošní turistické sezóny je navíc v místním regionálním muzeu možné dostat i malý bonus pro zpestření. Leporelo s básněmi o každé soše od regionální básnířky Táni Kořenkové. O důvod víc, proč si naplánovat výlet do sochami protkaného městečka Nečtiny na severu Plzeňska.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.