Cestu kolem světa stihnete za pár hodin v zámeckém parku u Krásného Dvora

17. září 2015
Česko – země neznámá

U zámku jménem Krásný Dvůr na Lounsku se nachází pozoruhodný zámecký park. Můžete si ho projít, anebo projet bryčkou taženou koňmi. Cestou ale uvidíte egyptský obelisk, antický gloriet, gotický templ, zmenšeninu francouzského Belvederu ve Versailles, holandský statek nebo čínský pavilon.

Zámek Krásný Dvůr měl poměrně stále majitele. Od roku 1649 až do roku 1945 ho vlastnil rod Černínů. Zlatým písmem se do zámeckých dějin zapsal Jan Rudolf Černín, který se díky silnému hospodářskému zázemí pustil jak do stavebních úprav sídla, tak do budování nesmírně rozsáhlého parku s řadou romantických staveb.

Pro tento účel využil původní lužní lesy. Na vhodných místech navršil umělé svahy, vyrovnal terén a pracoval s vodou, až koncem 18. století u zámku vznikl jeden z prvních a také jeden z nejkrásnějších přírodně krajinářských, tzv. anglických parků v Čechách.

Sto hektarů romantiky

Výjimečně citlivé propojení původní přírody s romantickými stavbami poskytuje návštěvníkům nevšední zážitky. Dřeviny zde zastupuje hlavně původní porost, zejména duby, buky, lípy, jírovce, platany, javory nebo olše. Mimořádný je tzv. Goethův dub, u kterého německý básník a dramatik skutečně sedával. Dnes už tu stojí bohužel jen torzo tisíciletého velikána, ale i to je impozantní.

Čínský pavilon

V parku se můžete pokochat i překvapivými průhledy, můžete obdivovat přes kilometr dlouhou alej Mílovku, která končí u 26 metrů vysokého obelisku. Ten byl vztyčen v roce 1801 na počest vítězné bitvy rakouského velkovévody Karla Ludwiga s Napoleonovými vojsky v roce 1796.

Nechybějí ani v té době oblíbené vzpomínky na antiku – Panův templ a Gloriet. Sám Jan Rudolf Černín navrhl asi nejpůsobivější stavbu z celého parku – Gotický templ, dokonalou zmenšeninu vznešené gotické katedrály. Byl dokonce tak úžasný, že se dostal i do katalogu staveb, podle kterého si pak další šlechtici vybírali tipy na zkrášlení svých zahrad a parků.

Čtěte také

U velkolepého vodopádu dámy omdlévaly

Pozoruhodný je i umělý vodopád s obrovským rezervoárem, odkud se voda vypouštěla na kamenitou stráň. Byl to pohled tak úchvatný, mohutný a dramatický, že dámy se raději dívaly jen na jeho odraz v zrcadle, jinak prý omdlévaly. Patrně více ocenily chvilky v Čínském pavilonu, který byl ozdobený zvonkohrou a upravený pro pohodlné sezení.

Goethův pavilon

V případě příznivého počasí je park přístupný i v zimě. Kastelánka Michaela Hofmanová ale doporučuje návštěvu speciálních akcí, například oslavu podzimní úrody pod názvem Jablečný den. Koná se 3. října od 10 do 17 hodin. Těšit se můžete i na kostýmované prohlídky zámku 28. října nebo adventní trhy 28. listopadu. A když nestihnete návštěvu letos, zapište si Krásný Dvůr do diáře na příští sezónu. Od dubna bude totiž nově zpřístupněný i Gotický templ, který momentálně prochází náročnou a rozsáhlou opravou.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.