Chcete, aby vám pračka a myčka dlouho vydržela? Držte se těchto tipů

28. únor 2018

Domácí spotřebiče v současné době nevydrží tolik, co před lety. Často sotva přežijí dvouletou záruční dobu. Dobrou údržbou můžeme ale jejich životnost výrazně prodloužit.

Opravář Tomáš Štegner se v oboru pohybuje už 25 let. Zažil dobu, kdy se u spotřebičů běžně opravovaly mechanické závady a na elektronické součástky nemuseli v servisu takřka sáhnout. Dnes je to úplně opačně.

„Češi jsou obrovští lajdáci, co se týče údržby hlavně u praček a myček. Kolikrát nás volají až ve chvíli, kdy náklady na opravu jsou už vyšší, než pořizovací cena výrobku.“ U praček mezi nejčastější poruchy patří špatná ložiska, čerpadlo, topné těleso, nebo tlumiče.

U myček nádobí se většinou netočí ramena, neohřívají vodu, nebo voda uniká. Můžete je také poškodit používáním velmi tvrdé vody, což se stává například při používání vody ze studny. Pro zjemnění můžete přimíchat do mycího prášku jedlou sodu.

Ocet je dobrý sluha nejen v kuchyni

„Lidé začínají s údržbou velice pozdě, někdy až dva roky po tom, co si spotřebič koupí.

Zázračné peří se vrací do našich ložnic. Lidé ale neumí peřiny větrat

Péřové lůžkoviny se vrací do českých ložnic

Dobře se vyspat by chtěl každý z nás. Pečlivě bychom měli vybírat nejen matraci, ale i lůžkoviny. Alergici většinou sáhnou po dekách a polštářích s dutým vláknem. Tou nejkvalitnější výplní je však prachové husí peří. Investice do něj se vyplatí, vydrží 20 až 30 let.

Třeba u pračky bych doporučoval, už od samotného začátku proplachovat 2 litry octa na 90 stupňů Celsia. Když se k tomuto kroku rozhodnete až po delší době, může být zle. Dávno zatvrdlý kamenec se uvolní, ze stěn sjede dolů a zanese všechny lapače a čidla, která přestanou fungovat. Ocet odstraní i zápach bubnu. Stačí vložit dovnitř hadr a zapnout vyvařovací program,“ doporučuje pan Tomáš.

4 tipy pro údržbu pračky

  1. Každé 3 měsíce vyčistěte filtr.
  2. Z manžety pravidelně vybírejte sponky do vlasů, knoflíky, mince a další zbytky z praní a vytřete do sucha.
  3. Jednou měsíčně vyčistěte dávkovací šuplík, zbytky prášku a aviváže mohou udělat na prádle fleky.
  4. Vyprané prádlo z pračky po vyprání co nejdříve vyberte a pověste, aby nezatěžovalo buben.

4 tipy pro údržbu myčky

  1. Vždy odstraňte z nádobí zbytky jídla.
  2. Sůl je doplňujte do dávkovače i v případě, že používáme na mytí tablety. Zajišťuje totiž čistotu katexového filtru, který filtruje vodu na měkkou.
  3. Pravidelně čistěte filtry a celý prostor myčky.
  4. Jednou za dva měsíce použijte speciální čistič, který důkladně vyčistí veškeré části tohoto spotřebiče.
Člověk v pračce
autor: Věra Říhová
Spustit audio