Chcete odpočívat po práci na peci? Kamnář to zařídí

28. duben 2018

O klasická kachlová nebo omítaná kamna je stále větší zájem. Lidé si totiž chtějí na peci v klidu pohovět, jako to dělali naši předkové. Na zkušené kamnáře, kteří umějí taková kamna postavit, ale moc často nenarazíte. Sdružují se v Cechu kamnářů.

I když kamnářské řemeslo mělo po revoluci namále, vrací se zpátky do módy. Lidé přišli na to, že topení dřevem má své velké výhody. A zkušený kamnář umí i v dnešní době postavit kamna, která vytopí bez problémů celý dům a navíc vypadají nádherně. Jedním z mála, který to umí, je Aleš Novotný z Pardubic.

Kachlová kamna

„Největší zájem je o omítaná kamna s prvky kachlů. Jejich velkou předností je, že se na nich dá i ležet a mohou vytopit více místností včetně horního patra domu. Často kombinujeme kamna se sporákem, která jsou pak středobodem kuchyně. Taková kamna stavíme v alternativních domech i na venkovských chalupách,“ říká pardubický kamnář Aleš Novotný.

Jak na to

Třikrát měř, jednou řež. Toto přísloví platí u kamnářů stoprocentně. Po důkladném vyměření je potřeba objednat materiál. Kamna se staví ze šamotových cihel nebo desek, hodně se používají i kachle, které imitují staré časy. Kachle dokážou ještě víc než šamot předávat teplo a jsou otěruvzdorné. Používají se tam, kde se více vyskytuje mastnota nebo zakouření.

Kamna nebo krb?

Postavit kamna je podle kamnáře Aleše Novotného mnohem těžší, než krb. Přesto nedá na kamna dopustit. „Krb totiž vytvořené teplo neumí dokonale využít a vlastně topíme pánu bohu do oken. Je to proto, že z krbu do komína vede pár metrů.“

Aleš Novotný přikládá do vlastnoručně vyrobených kamen

V kamnech se vytvoří daleko vyšší teplota tím, že se teplo nechá uložené v tahovém systému, který má deset metrů i víc. „Velmi záleží na propočtech kamnáře. Všechno je uloženo uvnitř a teplota z vrchu komína má pak už pouhých sto pět stupňů. Teplo se tedy mnohem líp využije,“ uzavírá Aleš Novotný.

autor: jsl
Spustit audio