Chcete se zbavit škůdců na zahradě? Postavte hmyzí domek jejich nepřátelům

24. červen 2017

Když postavíte užitečnému divokému hmyzu příbytek, vyzobe vám za odměnu ze zahrádky škůdce a navíc opyluje rostliny. Na opylování totiž nemá patent jen všeobecně známá včela medonosná.

Stromy, keře i květiny opylují čmeláci, vosy a další drobné vosičky jako například hrabalky, kutilky nebo zlatěnky. Všichni živočichové patří mezi blanokřídlé, jak vysvětlil přírodovědec Petr Bogusch z Univerzity Hradec Králové. A přilákat je můžete díky jednoduchému obydlí.

Jak postavit hmyzí domek

Včelí domky jsou velkým hitem v cizině, například ve Velké Británii. V tamních zahradnictvích si můžete vybírat z mnoha druhů. Ale není problém si domek pro divoké včely postavit vlastnoručně. Potřebujete k tomu dřevěný rám, jehož velikost záleží na velikosti vaší zahrady.

„Já ho mám vysoký metr dvacet, široký asi 80 centimetrů. Nejdůležitější je, čím vysteleme vnitřek rámu. Mohou to být navrtané cihly, špalky s vyvrtanými otvory, různé typy stébel a stonků, seno, zkrátka všechno, v čem samotářské včely mohou hnízdit. Je potřeba toho nachystat opravdu hodně, aby byl domeček zaplněný,“ radí Petr Bogusch.

Čtěte také

V přední i zadní části domku necháme otvory, kudy včely nalétávají dovnitř. Pokud se v domku zahnízdí, máme vyhráno. Za odměnu opylují stromy a keře na zahradě. Kutily a hrabalky jsou masožravé, takže zase zlikvidují škůdce, jako jsou například mšice nebo mandelinky.

Domky blanokřídlých v přírodě

Většina včelích druhů hnízdí v zemi nebo v různých dutinách. „Včelka nebo vosička si vyhrabe noru, na jejímž konci vytvoří hnízdní komůrky, do kterých nanosí potravu pro svoje larvičky a naklade tam vajíčka. Další druhy bydlí v dutinách stonků, rákosu, v mrtvém dřevě po larvách brouků, dokonce i v ulitách plžů,“ doplňuje přírodovědec.

Hmyzí domeček jako živá venkovní dekorace

Pokud se chcete zbavit mšic ve skleníku, dá se v dnešní době sehnat přípravek, který je parazitem mšic - sáček, který obsahuje kukly drobné vosičky. Když přípravek instalujete do skleníku, vylíhnou se vosičky přímo tam. Pak nakladou svoje vajíčka do mšic a mšice celkem rychle zlikvidují.

autor: jsl
Spustit audio