Chcete si nápaditě osvěžit byt? Podívejte se, jak prostor zvýrazní okenní rolety

25. únor 2017

Máte pocit, že by váš byt potřeboval změnu? Stylově ho mohou odlehčit moderní okenní textilní rolety. Myslí totiž na estetickou roli, aby doladily váš interiér po všech směrech. Existuje přitom několik způsobů, jak je do pokoje nainstalovat.

Montáž rolet lze provést nad okno do zdi nebo do stropu. Další možností je zakomponování přímo na křídlo okna, kdy je v každém okně samostatně upevněná roletka. Po zvolení technických parametrů je na řadě výběr textilie. Dnes na trhu existují celkem 4 kategorie textilií do rolet, které zásadně ovlivní jejich funkci, vysvětluje Tomáš Messinger ze společnosti Rolrols.

Látky záclonové pouze zabraňují pohledu dovnitř během dne, o něco intenzivnější jsou látky stínící, které propustí světlo, ale nevidíme přes ně ven. Látky polozatemňující propouští světlo od závislosti na tmavosti látky – při zvolení světlého odstínu světlo prochází dovnitř, ale pokud rozsvítíme, světlo je zvěnčí vidět. Nejsou ale vidět detaily, pouze siluety. Zcela nepropustné jsou látky zatemňující a stínící.

Oblíbenou formou rolet je takzvané plisé, které je z jednoho kusu překládané látky a je umístěné v rámu okna na speciální konstrukci. Díky ní lze roletu zatáhnout shora i ze spodu. Pro náročné jsou připravené římské rolety, kde je látka překládaná v přibližně 10 – 15 cm širokých pásech a při vytahování se na sebe látka řasí.

Tím lze vytvářet různé efekty, nicméně pro tento typ rolet je nutný vysoký strop. Konstrukci musíme zavěsit přímo nad okno a pro její upevnění mít prostor minimálně 20 – 25 cm. Plisé i římské rolety se vyrábí z pratelných látek, což zvyšuje jejich praktickou údržbu.

Spustit audio