Chcete si spustit vlastní tornádo nebo zažít zemětřesení? Vydejte se do Brna

20. leden 2016
Česko – země neznámá

V bývalém pavilonu D brněnského výstaviště se na konci roku 2014 otevřel nový zábavní vědecký park jménem VIDA! Návštěvníci najdou na ploše bezmála pěti tisíc metrů čtverečních 150 interaktivních exponátů, díky kterým mohou lépe porozumět světu kolem nás.

„Zábavnou formou se snažíme přiblížit veřejnosti přírodní fenomény. Jsou tady exponáty, se kterými si můžete hrát a skrze toto hraní můžete objevovat principy, na jakých náš svět funguje,“ přibližuje Hana Laudátová z parku VIDA!

Jedním z lákadel je věrný model tornáda, které si mohou návštěvníci dokonce sami spustit a osahat. „Cílem našeho zábavního parku je přinést unikátní zážitky, jakým je právě třeba možnost spustit tornádo, zažít zemětřesení, vytvořit si magnetickou sochu anebo vejít do modelu vlastního srdce,“ vysvětluje Laudátová.

Zvládnete práci televizní rosničky?

Pozornost přitahuje také možnost poznat na vlastní kůži televizní studio pro předpověď počasí. Televizní rosničky z řad návštěvníků si mohou vyzkoušet, jaké to je stát před jednobarevnou plochou a ukazovat naslepo místa na mapě, která se zjevuje až divákům anebo na kontrolním monitoru.

„Já mám třeba moc ráda exponát, který vysvětluje Pythagorovu větu. Velice názorně a přitom jednoduše osvětluje složitou věc,“ pochválila výukovou pomůcku průvodkyně. Návštěvníci si ale mohou také odpálit vodíkovou raketu, zmrazit si vlastní sníh anebo se jen pokochat pohledem na obří vodní tiskárnu, která dokáže z obyčejných kapek vody vytvářet v prostoru složité obrazce a dokonce i nápisy.

Zábavní vědecký park zabírá bezmála 500 metrů čtverečních

Vědecký park VIDA! funguje v bývalém pavilonu D brněnského výstaviště jen něco málo přes rok, už teď ale mají plán, jak park vylepšit. „Na konci března by se naše expozice měla rozšířit o dalších devatenáct exponátů. A určitě chceme zapracovat i na našich doprovodných programech, aby o nás věděly nejen rodiny s dětmi, ale také například senioři,“ prozradila Hana Laudátová.

autor: hon
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.