Chcete vědět, kdo bude vaším vyvoleným? Prozradí vám to cesmína

16. prosinec 2017

Tradice rozkvetlých barborek je v naší zemi známá. Letos ale mohou dívky zkusit inovaci. Méně známý vánoční zvyk, který pochází z Německa, souvisí s keřem cesmíny.

Svobodné děvče si natrhá lístečky cesmíny. Na každý lísteček napíše jméno případného zájemce o její ruku. Strčí je na Štědrý den před spaním pod polštář, a na Boží hod ráno po slepu pod polštář sáhne. Na vytáhnutém lístečku najde jméno jejího vyvoleného.

Pokud stálezelenou cesmínu neznáte, jedná se o keř s velmi dekorativními listy. Právě proto se používá i jako ozdoba do adventních věnců a jiných vánočně laděných předmětů. Je to cesmína ostrolistá, kterou už staří Keltové považovali za posvátnou. Ale věděli jste, že cesmína je také léčivka, podobně jako jmelí?

Cesmín jsou stovky druhů

„Rod cesmín je velmi zajímavý. Uvádí se 400 až 600 druhů po celém světě. Známá je například cesmína paraguayská, neboli maté. Působí podobně jako zelený čaj. Je povzbuzující, ale přitom neochlazuje a mírně zvyšuje krevní tlak,“ říká bylinkářka Radka Svatošová z Pardubic. Tyto druhy cesmín s obsahem kofeinu rostou v tropických a subtropických oblastech. U nás je jejich pěstování složité.

Jmelí nejen na okrasu, ale i na tlak

Jestli chcete tuto cizopasnou rostlinu použít k léčebným účelům, musíte ji sbírat nejlépe od října do začátku prosince. V tuto dobu má největší léčivé účinky. Jmelí se nedoporučuje sbírat z topolů. Nejvíce ceněné je naopak jmelí, které roste na jabloních.

Zátiší s cesmínou a vánoční hvězdou

„Ale pozor, bílé bobulky jsou jedovaté. Ty musíme pečlivě otrhat. Další podmínkou je, používat jmelí pouze za studena. Můžeme ho rozdrtit v hmoždíři a užívat prášek nebo za studena macerovat a poté tekutinu vypít. Nebo si můžeme vyrobit tinkturu,“ říká pardubická bylinkářka Radka Svatošová.

Léčivá tinktura ze jmelí

Jmelí pokrájíme nejlépe keramickým nožem, zalijeme bílou lihovinou, která má minimálně 40 procent alkoholu a necháme vyluhovat v temnu na teplejším místě. Může tam stát několik týdnů. Potom slijeme a přecedíme přes vyvařenou utěrku nebo gázu a přidáme trochu medu. Tinktura je hotová. Používá se jako prostředek, který harmonizuje výši krevního tlaku, je součástí protirakovinných léků a ženám se doporučuje při neplodnosti nebo při přechodu.

autor: jsl
Spustit audio