Chrám chmele a piva v Žatci vás provede historií pěstování chmele i vaření zlatavého moku

29. listopad 2019

Rádi vzpomínáte na chmelové brigády? Rádi pijete pivo? Rádi se dozvíte něco z historie? A máte rádi humor? Pokud jste alespoň na jednu z otázek odpověděli ano, pak přijměte pozvání do Chrámu chmele a piva v Žatci na severu Čech. Je to místo, kde můžete vzdát hold žateckému chmelu, českému pivovarnictví i nápaditosti dnešních Homolupulů, tedy lidí chmelových.

Bývalé chmelařské sklady v Žatci se během let 2009 až 2012 proměnily v opravdový Chrám chmele a piva, kde turisté najdou zážitky a prožitky všeho možného druhu. Mohou vystoupat na vyhlídkovou věž – tak zvaný Chmelový maják, který poskytne krásný rozhled. Mohou bloudit Labyrintem vytvořeným z obrovitých chmelových žoků a dokonce i najít poklad. Kouzelnou chmelovou šištici z českého křišťálu, která nejenže umí měnit barvy, ale také plnit tajná přání.

Takzvaná Erbovní síň představuje na tři stovky znaků obcí, které jsou nebo byly v žatecké oblasti spojené s pěstováním chmele. Uvidíte tam i figuríny v dobovém oblečení, starobylé nářadí a také stříbrný poklad z období raného středověku. Našel se v Žatci a je dokladem, že odpradávna bylo toto město významné a bohaté.

Lojza Lupulín

To je nejstarší pivař, jehož hrob „ne náhodou“ objevili žatečtí archeologové v roce 2001. Podle specifických znaků skeletu byl klasifikován jako Homo Lupulus – logicky odvozeno z odborného názvu chmele Humulus lupulus. Součástí pohřební výbavy byla i hliněná destička se sedmi vrypy – nejstarší pivní účet na světě. A tím chmelový humor v Chrámu chmele a piva nekončí. Můžete se pokochat i Pivním orlojem, který každou celou hodinu rozezvučí celou uličku a navíc předvede hrátky s „čertovými obrázky“ místo apoštolů.

Chrám chmele a piva v Žatci

Zdejší speciály jako je Žatecký samec nebo Experiment Ale, ve světě zatím jediné pivo typu Ale vařené výhradně z českých chmelů, můžete ochutnat v restauraci U Orloje a dokonce můžete absolvovat prohlídku zdejšího minipivovárku.

Bývalá zahrada kapucínského kláštera nabízí pohled na starobylou chmelnici i vinici. A do komplexu Chrámu chmele a piva patří i Galerie Sladovna. Je to renesanční dům, kde se skutečně připravoval slad, jak dokládají archeologické nálezy. Dnes slouží i jako informační centrum a najdete tu také expozici věnovanou filmům, které se v Žatci natáčely. Dlouhodobě je tu vystavena obrovská sbírka tužek Emanuela Petráně a fungují tu i dočasné výstavy současného umění.

Spustit audio