Chrudim vzpomíná na své židy. Kameny zmizelých přibyly před Adlerovým domem

2. říjen 2017
Česko – země neznámá

V Chrudimi v Pardubickém kraji mají na třech místech v dlažbě chodníků zasazené mosazné destičky se jmény a daty. Mají připomínat židovské obyvatele města, kteří v Chrudimi žili do roku 1942. Čekal je nacistický transport do koncentračního tábora, ze kterého se nevrátili.

V prosinci to bude 75 let, kdy chrudimští židé nastoupili do transportu, který je odvezl do Terezína. Ghetto bylo v té době už neúnosně přeplněné, a tak pokračovali záhy do Osvětimi, kde byla absolutní většina poslána do plynu. Z 87 chrudimských židů se jich po válce vrátilo zpátky jen 7.

Město Chrudim si zaniklou židovskou komunitu připomíná památníkem na židovském hřbitově, který nechalo vyrobit před pěti lety. A zcela nově také instalací takzvaných Kamenů zmizelých. Na třech místech ve městě připomínají, ve kterých domech židé žili.

Kameny zmizelých (Stolpersteine) vymyslel německý umělec Gunter Demnig. První kameny položil v roce 1995 v Kolíně nad Rýnem. Na deseticentimetrových krychlích z betonu s vrchní mosaznou deskou jsou vyryta jména obětí, krátký popis, datum a místo narození a také úmrtí. Gunter Demnig tyto kameny sám vyrábí a sám je také do chodníků instaluje. S kameny zmizelých se můžete setkat ve 22 evropských zemích, umělec jich položil už víc jak 61 tisíc.

Hlavní myšlenkou celého projektu je připomenout, že židé byli před válkou nedílnou součástí společnosti. I v Chrudimi žili, pracovali, studovali a bavili se. Prožívali běžné radosti a smutky, než přišli nacisté s ideologií čisté rasy. Kameny zmizelých by měly upozorňovat dnešní společnost, kam až může vést nenávist lidí vůči lidem.

Dům Adlerových v Široké ulici před válkou

V Chrudimi je zatím jedenáct kamenů

Chrudim připomíná své židovské spoluobčany na třech místech. První je před rohovým domem v Široké ulici, kde měl železářství Otto Adler. V dlažbě před vchodovými dveřmi je vsazeno šest mosazných destiček, za rodinu Adlerovu s dvěma dětmi, za advokáta JUDr. Richarda Schmidla a Olgu Říhovou, kteří v domě také bydleli.

Druhé místo najdete pod hradbami na chodníku pod Myší dírou, kde dříve stával dům manželů Seidlitzových, také oni spolu s podnájemnicí Irmou Vtípilovou museli do transportu a už se nevrátili. Třetí místo je v rohu Resselova náměstí, kde žil významný zubní lékař MUDr. Artur Pachner s manželkou Gabrielou. Také oni zahynuli v Osvětimi.

Dům Adlerových v Široké ulici dnes

Chrudim plánuje do budoucna položit kameny zmizelých všude, kde to bude možné. Tedy před domy, které dodnes stojí, a je známo, že z nich odešli jejich židovští majitelé na svou poslední cestu.

autor: KSA
Spustit audio