Chrudimští výsadkáři mají nové cvičiště, a to zchátralý areál pardubické Tesly

9. červen 2017

Zchátralý areál bývalé továrny Tesla Kyjevská v Pardubicích bude mít nové využití. Chrudimští výsadkáři v něm budou cvičit boj v zastavěném prostoru. Zástupci 43. praporu se na tom dohodli s primátorem Pardubic. Komplex budov v těsné blízkosti krajské nemocnice dlouhá léta chátrá. Magistrát pro něj zatím nedokázal najít žádného investora.

Naopak pro vojáky z Chrudimi má místo dvě výhody, je to relativně blízko a budovy jsou v takovém stupni chátrání a rozkladu, že tam bude možné simulovat boj v rozbombardovaném městě.

Zástupce velitele 43. praporu Ivo Zelinka řekl, že bývalá továrna dokonale vyhovuje potřebám výcviku: „Potřebujeme něco, kde se můžeme pohybovat mezi budovami, kde je to nějaký uzavřený areál. Spíš než boj o nějakou místnost se tam dá dobře cvičit procházení mezi budovami. Pro nás je úplně ideální právě ten průchod mezi budovami a vzájemné krytí jednotek, to jinde nenacvičíme.“

Vojáci nesmí být při cvičení hluční

Areál leží blízko krajské nemocnice a rodinných domů. Primátor Martin Charvát (ANO) proto trval na tom, že výcvik nesmí být hlučný a musí být pro okolí naprosto bezpečný: „Pro mě byla hlavní podmínka, že to nesmí narušit noční klid, aby ven ty efekty nebyly rušivé vůči okolní zástavbě. To mi tady bylo přislíbeno.“

Čtěte také

Vojáci by chtěli v budoucnu cvičit v Tesle asi dvakrát do měsíce. Nebudou přitom používat žádnou slepou munici nebo výbušky, aby nerušili okolí. Výsadkář Ivo Zelinka vysvětlil, že je napadlo využít opuštěný areál poté, co přišli o podobné cvičiště.

„My jsme doposud to cvičili hlavně na lokaci Bílek u Chotěboře, nicméně ta lokace přešla z majetku armády do majetku státu jako takového, takže my už tam teď cvičit nemůžeme,“ dodal Zelinka.

I zaměřovač na pušce má speciální optiku a je schopen přenášet obraz do štábu

Magistrát už dřív hledal pro objekt jiné využití, ale investoři se do něj nehrnou. Výsadkáři by do něj měli poprvé vstoupit nejspíš na začátku příštího roku. Cvičit budou do té doby, než město najde podnikatele, který by chtěl území využít.

autor: Tereza Hašková
Spustit audio