Cibulové gruli se hodí k uzenému. Speciální úpravu brambor předvedl Stanislav Gabčo

Poprvé jsme se s Pochoutkovým rokem naučili recept z romské kuchyně. Stačilo navštívit Stanislava Gabča v Bohumíně, který prozradil postup na cibulové gruli, kde gruli jsou brambory. A hlavní fígl představuje mírně připálená paprika na oleji, která se přidává k bramborám.

Cibulové gruli

2 kg brambor
1 střední cibule
půl sáčku + 3 lžíce mleté sladké papriky
50 ml octa
50 g cukru krystal
50 ml vody
lžička soli
1 dcl rostlinného oleje
1,5 kg uzeného kolene

Postup:

Uzené koleno si uvaříme a následně nakrájíme na plátky. Brambory uvaříme ve slupce v neosolené vodě. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na větší kostky. Cibuli nakrájíme na větší kostičky.

Připravíme si ve sklenici zálivku. Do sklenice nasypeme cukr, přilijeme ocet a vodu. Každé suroviny stejné množství. Dobře promícháme, aby se nám cukr rozpustil.

Brambory smícháme s cibulí, přidáme sůl, 3 lžíce sladké mleté papriky a zalijeme zálivkou.

Na závěr si na pánvičce rozpálíme olej (může být i sádlo), do kterého přidáme mletou papriku, kterou zarestujeme. Pokud se paprika malinko spálí, není to v žádném případě na škodu. Naopak je to žádoucí a dodá to pokrmu tu pravou chuť.

Nakonec orestovanou paprikou zalijeme směs brambor a promícháme. Podáváme s plátky uzeného masa.

Stanislav Gabčo

Vařit ho naučila maminka už jako malého, když se o ni musel starat. Recept na gruli pochází z rodiny. Dělávají ho velmi často – aspoň jednou měsíčně. Romská kuchyně podle něj preferuje maso (hlavně bůček) a hodně zeleniny. U vaření si dá rád víno a udělá si pohodu.