Co považuje za hrubé selhání města v kauze obviněného náměstka Petra Židka z ODS liberecká opozice?

10. květen 2024

Hostem pořadu O čem se mluví pod Ještědem byl člen opozičního zastupitelského klubu Liberec otevřený lidem Josef Šedlbauer (Zelení).

Čtěte také

Policie vyšetřuje propojení dnes už bývalého náměstka Petra Židka z ODS se stavební společností Syner Group a jejího vlivu na vedení Liberce. Politická opozice označila kauzu za selhání vedení města a chtěla vyzvat primátora Jaroslava Zámečníka ze SLK k rezignaci. To se ale nepodařilo.

Co opozice vedení města vyčítá? Podle Josefa Šedlbauera je to především skutečnost, že největší stavební zakázka v dějinách Liberce vůbec dostal na starost Petr Židek, který se nikdy netajil svými úzkými vazbami na stavební společnost Syner Group. Pozastavuje se i nad tím, proč ODS byla členem koalice ve vedení města. „I bez ODS měla koalice ve vedení města pohodlnou většinu,“ namítá Josef Šedlbauer.

Chybou bylo podle opozice i uzavření bazénu, které ve světle kauzy považuje za předčasné. „Vadí i to, že bazén je už zavřený, ale není vybraný dodavatel,“ tvrdí Šedlbauer. Podle něj je dodavatel vybraný teprve po podpisu smlouvy. To je podle něj další manažerská chyba.

Opozici vadí i to, že vedení radnice údajně zdržuje bytovou výstavbu na území bývalé Textilany, která je v držení konkurenční společnosti, nebo to, že otálí s přípravou bytové výstavby na Papírovém náměstí v režii města. „Tím, že brzdí výstavbu, nechává Syneru prostor, aby své byty prodal co nejdráž,“ domnívá se Josef Šedlbauer.

Poslechněte si rozhovor, ve kterém dojde i na názor o nulové sebereflexi primátora města Liberce a vedení radnice, nebo prodej pozemku na místě bývalé Huti v Lidových sadech.

autoři: Jana Švecová , mib
Spustit audio

Související