Co udělá prudké ochlazení s netrénovaným srdcem? Rady jak začít sportovat v pozdějším věku

19. leden 2021

Neodmyslitelnou součástí prevence i léčení kardiovaskulárních onemocnění je pohyb. Podle některých odborníků stačí spálit aktivním pohybem 2000 kalorií týdně, abyste riziko infarktu snížili až na polovinu. Pohyb navíc posiluje nervový systém a zvyšuje jeho odolnost vůči stresu. Pravidelný tělocvik také zpevňuje svalstvo cév a brání rozvoji vysokého tlaku. A cévy, které se umějí rychle rozšířit, krevní sraženina tak snadno neucpe!

Prof. MUDr. Radek Pudil, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Kardiolog MUDr. Radek Pudil hovoří v naší radioporadně na téma: Jak reaguje srdce při zátěži, třeba u prudkého ochlazení při otužování? Může sport srdci škodit? Měli bychom si například nechat srdíčko prohlédnout? Jak srdce pracuje při zátěži a proč si hlídat tep.

Srdci svědčí pohyb aneb Půl hodiny denně

Chcete déle žít a vyhnout se ateroskleróze, infarktu nebo mozkové mrtvici? Cvičte. Nedostatek pohybu totiž riziko onemocnění zvyšuje až dvojnásobně.

Čtěte také

Většina kardiologů i interních lékařů se shoduje v názoru, že nedostatek fyzické aktivity je důležitým rizikovým faktorem většiny kardiovaskulárních onemocnění. Proto hraje pravidelné cvičení v prevenci srdečních a cévních onemocnění významnou úlohu. Rezignovat by neměli ani ti, kterým už při vyřčení slova sport běhá mráz po zádech.

Vědci totiž prokázali, že i mírnější fyzická aktivita, například svižná chůze, jestliže ji praktikujeme pravidelně a dlouhodobě, našemu tělu velice prospívá! A kolik cvičení je třeba, abychom vůbec zaznamenali nějaký zdravotně prospěšný efekt?

Čtěte také

Dospělý člověk by měl denně absolvovat nejméně 30 minut aktivního pohybu. Přesněji lze potřebnou tělesnou aktivitu vyjádřit počtem kalorií, které tělo cvičením spálí za týden. V současné době se pokládá za minimální týdenní výdej 1000 kcal, optimální je asi 2000 kcal.

Kupříkladu při chůzi rychlostí tři kilometry za hodinu spotřebuje dospělý člověk s průměrnou váhou asi 240 kcal za 1 hodinu, což je skoro stejně jako při jízdě na kole.

Co je nejlepší

Pohyb je ta nejjednodušší prevence většiny chronických nemocí. Pokud se rozhodnete do něj investovat čas a energii, dříve nebo později se to odrazí na vašem zdraví. A jaký sport je nejvhodnější, chceme-li ochránit srdce a cévy?

Jiří Soukup přijel do Českého rozhlasu Hradec Králové v 91 letech na kole

Například cyklistika je považována za výbornou prevenci kardiovaskulárních chorob, protože se při ní zvětšuje kapacita plic. Navíc jde o sport vhodný pro všechny věkové kategorie. Doporučuje se také jogging, tedy kondiční běhání. Člověk při něm vydá o něco více energie než při rychlé chůzi.

Čtěte také

Avšak pozor, při joggingu trpí Achillovy šlachy, a především páteř. Proto byste měli postupovat podle přísných pravidel a postupně zvyšovat dávky běhu. Alespoň ze začátku si pravidelně kontrolujte tlak a tep. Jogging není vhodný pro starší osoby, které mají problémy s pohybovým aparátem, ani pro těhotné.

I populární spinning, tedy jízda na rotopedu, je skvělým tréninkem pro naše srdce a cévy, který navíc pomáhá i udržet si optimální hmotnost. Pro toto aerobní cvičení je typický vysoký výdej energie a značné spalování tuků. Spinning nezatěžuje klouby, šetří šlachy a slouží k dokonalému procvičení svalů nohou a hýždí. Posiluje srdce a plíce. Je vhodný pro lidi s nadváhou, a to i vyššího věku. Ideálním sportem z tohoto hlediska je také plavání.

Začínejte opatrně

A jak je to s módními pohybovými aktivitami, jako je posilování, squash? Jsou vhodné kolektivní sporty či tenis? Rozhodně byste se do nich neměli pouštět bez rozmyslu. Hlavně pokud je vám více než čtyřicet a váš pohyb dosud byl, s troškou nadsázky, omezen na točení se v kancelářské židli.

Čtěte také

Vrhnete-li se do takových sportů rovnou po hlavě, hrozí vám přetížení páteře a kloubů. Konzultace s lékařem ale nezaškodí ani v případě méně náročných sportů, protože lékař bude vycházet z hodnocení vašeho celkového zdravotního stavu.

Začít se sportem je třeba velice zvolna, například rychlejší chůzí. Nevěříte, že několik kilometrů chůze vám může nějak pomoci? Ale ano, vědci prokázali, že již půlhodina rychlé chůze denně sníží riziko infarktu téměř o třetinu. Nechte auto v garáži a jděte do práce pěšky, nejezděte výtahem, zacvičte si ráno pár jednoduchých cviků a o víkendu si s rodinou udělejte delší procházku lesem. Teprve po pár týdnech můžete začít svůj organismus zatěžovat více.

Blanka Malá a Prof. MUDr. Radek Pudil, Ph.D. ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Celou radioporadnu s MUDr. Radkem Pudilem si můžete poslechnout v našem audio-archivu:

autoři: Blanka Malá , baj
Spustit audio

Související