Co znamená fidlovačka? Pokud vám slovo evokuje fidlání na housle, nejste daleko od pravdy. Významů je ale víc a začalo to u ševců

25. prosinec 2023

Asi každý z nás někdy slyšel slovo fidlovačka. Pod tím slovem si ale může představit víc různých pojmů. Všechno začalo u ševcovského nástroje na hlazení, takzvané fidlování kůže, ze které se šily boty.

Jednou za rok, vždycky ve středu po Velikonocích, se v pražském nuselském údolí konala slavnost jara, které místní ševci také říkali Fidlovačka. Symbol této slavnosti představovala břízka ozdobená věncem z jarních květů, stuhami, malovanými kraslicemi a na vrcholku břízy byla připevněna ševcovská fidlovačka.

Tato slavnost se v první polovině 19. století stala předlohou divadelní veselohry Josefa Kajetána Tyla, ze které pochází česká státní hymna Kde domov můj. Fidlovačka je ale také park a divadlo. Park leží v pražských Nuslích přesně v místech, kde se dříve konaly jarní slavnosti.

Divadlo Na Fidlovačce zde vzniklo ve 20. letech 20. století, tehdy se jmenovalo Tylovo. Pak několikrát změnilo název, hrozila mu demolice a teprve po pečlivé rekonstrukci z roku 1998 se oficiálně jmenuje Divadlo Na Fidlovačce.

Pokud vám ale slovo fidlovačka evokuje fidlání, tedy hru na housle, nejste daleko od pravdy. Fidlat je odvozeno od latinského slova Vitulare, což znamenalo hrát na housle, ale také veselit se nebo zpívat.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.