Čokoládové polevy

Každý rok se nám doma v jarních měsících sejde několik oslav narozenin, a když nestihnu objednat dort u někoho šikovnějšího, kdo se pečením třeba i živí, musím se holt pustit do pečení sama.

Naštěstí už máme osvědčený recept na čokoládový korpus, který nejde zkazit, a protože se u nás doma můžou po čokoládě všichni utlouct, děláme čokoládovou i polevu.

Ingredience
  • Lesklá poleva:
  • 250 g čokolády s 50 % obsahem kakaa
  • 50 - 70 g másla
  •  
  • Matná poleva z čokoládové ganáže:
  • 250 g tmavé čokolády
  • 250 ml smetany ke šlehání

Tady jsem si ale s radostí vyslechla pár tipů u znalkyně čokolády Venduly Burešové. „Chceme-li mít na dortu lesklou polevu, aby byla tvrdá, na křupnutí, která se potom krájí horkým nožem, je ideální rozpustit si ve vodní lázni kvalitnější čokoládu, alespoň s padesáti procenty kakaa, protože tam je i trochu cukru,“ vysvětluje Vendula Burešová. „K tomu přidáme máslo. Pokud nemáme kakaové, přidáme normální máslo a vyředíme to do normální tekuté konzistence, kterou už potom poléváme dort."

Poměr čokolády a másla ale není jedna ku jedné, tak jak bychom předpokládali. „To rozhodně ne. Když vezmu 250g čokolády, přidala bychom 50 – 70g másla,“ počítá znalkyně čokolády.

Pokud nám stačí mít na dortu polevu matnou a měkčí, tak si opět rozpustíme čokoládu ve vodní lázni, a přidáme do ní smetanu nebo šlehačku a vznikne nám takzvaná čokoládová ganáž, která je potom ideální k tvarování čokolády na dortu. Vezmeme dlouhý nůž a tu ganáž, která nám mezitím ztuhla v lednici, tím dlouhým nožem na dort lehce napatláváme,“ usmívá se Vendula Burešová.

autor: dak