Čtvrteční Noční linka: Když se nezištně pomáhá

19. září 2019

Uspořádali jste sbírku na pomoc pro někoho, kdo se ze dne na den ocitl v nouzi? Pro někoho, kdo je nemocný, po úraze a nemůže si dovolit nákladnou rehabilitaci či zdravotní pomůcku?

Podpořili jste charitativní akci ve svém okolí? Je podle vás dobře, že se lidé zajímají o druhé a pomáhají si? Nebo jsou nejrůznější sbírky známkou toho, že sociální systém je špatně nastavený?

K dnešnímu tématu mě inspiroval příběh dvou mladých žen z Prachatic na jihu Čech, Radmily Kušnirikové a Jitky Nachlingerové. Jsou to tři roky, kdy si řekly, že by mohly uspořádat akci pro své známé, kamarády. Akci dobročinnou. Výtěžek byl 130 tisíc korun a přispěl prachatickému hospici, který pomáhá nevyléčitelně nemocným lidem v poslední fázi jejich života.

O rok později se na dobročinné akci spolku Raduš a Jituš vybralo pro hospic ještě o pár tisícovek víc.  A navrch sedmdesát tisíc z dražby desky Jiřího Schelingera, které částečně zaplatily malému Vládíkovi z Vimperka rehabilitační pobyt.

Letos pořádají Benefiční tancovačku, 5. října ve Vimperku. Výtěžek půjde na Spolek Slunečnice, který je oporou pro lidi s mentálním postižením. Nepomáhají tak jen ti, kteří si koupí tombolu a zaplatí vstupné, ale hlavně ti, kteří dají organizaci svůj volný čas. Protože už několik měsíců před začátkem akce musí vymyslet program, sehnat kapelu, hosty, sponzory, sál, výhry do tomboly, vytisknout plakáty nebo třeba zorganizovat odvoz.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.