Čtvrteční Noční linka: Pololetní vysvědčení

31. leden 2019

Vzpomenete si ještě na dobu, kdy jste chodili do školy? Těšili jste se na první vysvědčení? Jak vzpomínáte na své učitele? Měli jste štěstí na spravedlivé učitele, kteří vás danému předmětu dokázali naučit i přes vaši počáteční nechuť? Báli jste se s vysvědčením přijít domů? Trestali vás rodiče za nepěkné vysvědčení? Měli jste při předvání vysvědčení ve třídě slavnostní atmosféru? 

Pololetní vysvědčení má důležitost především pro prvňáky. V posledních letech už mají rodiče díky technice velmi dobrý přehled o známkách svých potomků po celý školní rok. Děti už proto nemají strach z reakce rodičů na případné špatné známky. Nebojí se křiku, ponižování a různých trestů, které se tu a tam v dřívějších dobách objevily.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.