Čtvrteční Noční linka: Předčasně narozené děti

7. únor 2019

Jak náročná je péče o nedonošená miminka? Museli jste cvičit Vojtovu metodu, běhat po vyšetřeních a marně jste sháněli miniaturní oblečky? Jak jste se s předčasným porodem vyrovnali psychicky?

Kde jste brali síly na neustálou a náročnou péči? Dokázali jste se postarat sami, nebo jste byli rádi za každou pomocnou ruku? Jak zatíží péče o nedonošené miminko rodinný rozpočet, co všechno jste museli pořídit?

Kdy děti doženou předčasný start do života? Jsou vaše ratolesti i přes předčasný porod bez problémů, nebo se musí kvůli dřívějšímu příchodu na svět vyrovnávat s komplikacemi i v pozdějším věku?

Předčasným porodem se rozumí příchod dítěte na svět před 37. týdnem těhotenství s porodní váhou pod 2500 gramů. Díky špičkové lékařské péči mají šanci na normální život bez zdravotních komplikací i děti narozené od 22. týdne s váhou 500 gramů.

Nedonošená miminka mají v prvních měsících svého života mnoho potíží, obvykle nemají vyvinutý trávicí systém ani plíce, nejsou schopná udržet teplotu. Jsou proto krmena sondou do žaludku, většinu času musí být v inkubátoru, a tak s nimi maminky tráví v nemocnicích i několik prvních měsíců.

Komplikace ale odchodem z nemocnice nekončí, příchodem domů se rozjíždí kolotoč náročného krmení, cvičení, pravidelných vyšetření, vyčerpání a strachu, zda to vše dělají rodiče správně.

autor: Romana Lehmannová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.