Čtvrteční Noční linka: Slavíme Den země

21. duben 2022

Víte, že se slaví 21. 4. Den Země? Čím je pro vás naše modrá planeta? Staráme se o ni, nebo ji ubližujeme? Co by bylo potřeba zlepšit, aby nám vydržela krásná, zdravá a čistá?

Historie Dne Země začala v roce 1969, kdy mírový aktivista John McConnell navrhl na konferenci UNESCO v San Franciscu San Franciscu, aby byl stanoven den, který bude věnován Zemi a konceptu míru a jako datum navrhl 21. březen, jako den, kdy je stejná délka dne i noci jak na severní, tak na jižní polokouli. McConnel vytvořil také vlajku Dne Země. Tento den byl později potvrzen v prohlášení, které sepsal McConnell a podepsal generální tajemník OSN. O měsíc později bylo navrženo v senátu USA, aby 22. dubna 1970 proběhla celonárodní environmentální vzdělávací akce a národní koordinátoři se shodli na tom, že se akce bude nazývat „Den Země“. První Den Země pak proběhl pouze ve Spojených státech. Od roku 1971 začala Den Země organizovat OSN a v roce 1990 se k Americe připojil i zbytek světa a 22. duben se stal Mezinárodním dnem Země.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.