Cukrařina je podceňovaný obor, i mezi cukrářkami jsou vysokoškolsky vzdělané ženy
Cukrařina je podceňovaný obor nejen jako pracovní, ale i jako studijní. „Chtělo by to nějakou osvětu v tom, jak náročné to povolání umí být. Není to jenom o tom dát něco do trouby,“ říká cukrářka Izabel Dearditio.
Mezi cukrářkami jsou i vysokoškolsky vzdělané ženy. Neměli bychom tedy tento obor podceňovat, že je k němu potřeba jenom výuční list.
„Všichni jsme rozmazlení, máme pocit, že můžeme mít všechno hned a ono to tak není,“ říká Izabel Dearditio. Na jednom svatebním dortu pracovala dokonce 23 hodin. „Dort se dělal dva dny, korpusy se upečou, musí vychladnout, prokrájet a naplnit. Potom několikrát ten dort berete do ruky, dáváte do ledničky a vyndáváte, protože děláte jednotlivé obmazy. Potom samozřejmě zdobíte,“ popisuje cukrářka.
Občas zákazníkům chybí úcta. „Občas mi chodí zprávy v jednu, ve tři hodiny ráno. Někdy je to s dotazem na triviální recept,“ vzpomíná.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.