Cukrářské tajemství, kdy použít při pečení kypřicí prášek a kdy jedlou sodu radí Josef Maršálek

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Přidáme cukr, máslo, vanilkový cukr, prášek do pečiva a vajíčka

Pokud pomineme droždí, tak dalšími používanými kypřidly při pečení sladkých pochoutek jsou jedlá soda a prášek do pečiva. Ve většině případů pomůže prášek do pečiva.

Pokud je v těstě vysoký obsah tekutin nebo jablek či mrkve, anebo velké kusy jiného ovoce, tak je třeba povzbudit hmotu ke kypření jedlou sodou. Velké úskalí při použití jedlé sody je to, že výrobek může získat mýdlovou příchuť. Stane se to tehdy, když je v těstě kromě velkého množství sody navíc velké množství tuku. Pak se začne vytvářet mýdlo a výrobek nemá dobrou chuť.

Jaké je tedy správné množství?

Pamatujme si tedy, že množství sody nesmí překročit 10 g na 500 g mouky. U prášku do pečiva je to maximálně 20 g na 500 g mouky.

Josef Maršálek

Josef Maršálek

Cukrářem se toužil stát už od mala a mohly za to jeho babičky. Od 19 let sbíral zkušenosti, později pracoval v londýnském obchodním domě  Harrods, jeho dezerty ochutnávala i královská rodina, a nějakou dobu působil také v Indii.

V roce 2018 se vrátil, založil vlastní značku sladkých dobrot, aby ji po roce opustil a věnoval se dalším projektům. Stal se mimo jiné porotcem připravované cukrářské soutěže Peče celá země, vydal svou knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a cukraří pro sebe, přátele i nás posluchače.

Jeho cukrářské rady uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 20. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.