Další štace: Singapur. Národní tým kuchařů a cukrářů se chystá na mistrovství světa

Ctí tradice řemesla, ale stále se učí, vaří moderně a jsou v kontaktu se špičkami světové gastronomie. Kuchaři a cukráři z tuzemského národního týmu reprezentují to nejlepší z české gastronomické tradice na soutěžích po celém světě. A chystají se do Singapuru.

Národní tým kuchařů a cukrářů pracuje pod záštitou Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Pracovat začal v roce 2000. Členové se vybírají z nejlepších odborníků ve svém oboru a průběžně se obměňují. Znalosti a um prokázali na národních a mezinárodních soutěžích, kde získali přední medailová umístění. Reprezentují ve speciálních rondonech, které mají u krku trikoloru.

Příprava na Singapur

Úspěchy národního týmu hovoří samy za sebe. Například z poslední kuchařské olympiády v Erfurtu 2016 přivezli dva bronzy. Další je čeká v roce 2020. Teď se připravují na mistrovství světa v Singapuru.

„Na začátku ledna jsme trénovali v Národním zemědělském muzeu v Praze takzvanou studenou na Singapur,“ vypráví manažer týmu, Tomáš Popp. „Jde o několik disciplín: pětichodové menu, tři předkrmy, lakto-ovo-vege menu, osmichodová mísa, finger food, dezerty, petit four, skulptura… V týmu má každý na starosti určité pokrmy a ty postupně ladíme k dokonalosti. Každý talíř je podřízený nemilosrdné kritice. Toto byl náš první trénink. Budeme se zlepšovat.“

Ryba, korýš, tele, maracuja

Navštívili jsme trénink Národního týmu kuchařů a cukrářů na konci ledna v NZM, v expozici gastronomie a v tamním gastrostudiu. Zrovna ladili tříchodové menu do Singapuru, kde budou v dubnu bojovat s dalšími asi 15 týmy z celého světa.

Helena Fléglová, jedna z cukrářek týmu, šéfcukrářka cafe Dallucci

Předkrm má zadání: ryba a korýš. Zvolili halibuta a humra. Hlavní chod bude postavený na telecím masu, omáčku připraví z foie gras a smetany. Závěrečnou tečku udělá maracujový dezert.

Přijďte se podívat

Na MS budou připravovat tříchodové menu pro 120 osob, tedy 360 pokrmů. Někdy národní tým při tréninku vaří pro 20 lidí, jindy opravdu pro 120. A někdy pokrmy z menu zkoušejí jen po jedné porci a vybrušují kvalitu k dokonalosti. Tréninky jsou volně přístupné. Přes sklo gastrostudia uvidíte, co tým chystá. Nevšední zážitek můžete spojit s prohlídkou expozice gastronomie v NZM, potažmo celého muzea.

Národní tým nyní pracuje ve složení:

Jan Horký – kapitán týmu (Compass Group, Praha)
Tomáš Popp – manažer týmu
Martin Svatek – kuchař (restaurace Goldie, Tábor)
Petr Vlásek – kuchař (restaurace Avantgarde, Praha)
Norbert Hojda – kuchař (hospoda Domov, Liberec)
Martin Pudil – kuchař (restaurace Červená Lhota)
Pavel Minář – kuchař (gastronomický poradce, Bechyně)
Patrik Bečvář – kuchař (Francouzská a Plzeňská restaurace v Obecním domě, Praha)
Helena Fléglová – cukrářka (cafe Dallucci, Praha)
Pavlína Klopfštoková – cukrářka (odbornice a učitelka SČŘaS Děčín)
Kateřina Štěpánková – cukrářka (hotel Marriott, Praha)