Další významné šedesátiny. Tentokrát Robert Křesťan!

18. září 2018

Robert Křesťan se narodil 16. září 1958 v obci Počátky, v okrese Pelhřimov. Spojen je však neodmyslitelně s brněnskou bluegrassovou scénou a nejšťastnějšího jej najdete patrně na chalupě na Vysočině nedaleko Poličky.

Uznávaný skladatel, textař, básník a osobitý zpěvák, ale také hráč na banjo, kytaru a mandolínu. Již na gymnáziu založil skupinu Trapeři, ale první větší úspěchy slavil s brněnskými Poutníky, kteří se jeho příchodem dostali na špičku českého bluegrassu osmdesátých let.

Mnoho písní jako například Panenka, nebo Napsal jsem jméno svý na zdi ze supraphonského alba Poutníci (1987) doslova zlidovělo a Robert Křesťan se stal držitelem tří autorských cen festivalu Porta.

V roce 1991 odchází od Poutníků spolu s vynikajícím multiinstrumentalistou Lubošem Malinou, založili Druhou trávu, nashromáždili kolem sebe špičkové žánrové muzikanty, což přes různé personální obměny drží dodnes a výsledkem je celá řada kritikou i publikem ceněných alb nejen v česku, ale i v USA, kam se prakticky každoročně Druhá tráva vydává na koncertní turné.

V anketě bluegassové asociace byl několikrát zvolen jako zpěvák roku. Hostuje na mnoha projektech a občas opráší i staré songy spolu se svou kdysi studentskou kapelou Trapeři. Především je Robert Křesťan hitmaker jak blázen s pozoruhodným a pro bluegrassový žánr doslova nevídaným básnickým střevem. Také je uznávaný překladatel písní Boba Dylana či prózy amerických autorů (Eastlake, Mailer atd.).

Tato Folková pohlazení jsou mixem autorských písní Roberta Křesťana a nahrávek se skupinami Druhá tráva a Poutníci.

Spustit audio