Dělník, nebo zběh?

5. březen 2018

Případ trojnásobné vraždy v Břuchotíně na Olomoucku odhaluje, kdo zavraždil matku a její dvě malé děti.

Vražda, o které se nesmělo mluvit. Vrahem byl totiž zběh sovětské armády. Tragický příběh ze začátku 80. let z Olomoucka ožívá v pětidílné dramatizaci Jana Sulovského v cyklu regionálních stanic Českého rozhlasu Kriminální případy Čech, Moravy a Slezska.

Bylo 3. dubna roku 1981. Devatenáctiletý voják sovětské armády právě utekl od svého útvaru. V Břuchotíně u Olomouce chtěl vykrást domek, tam ho ale překvapila devětadvacetiletá žena. Voják jí ubil kladivem, stejně jako její dvě děti - čtyřletého Tomáška a šestiletou Pavlínku.

Případ řešili olomoučtí kriminalisté, velký zájem na něm ale měla i Státní bezpečnost. Nešlo jí o vyšetření případu a potrestání vraha, ale o to, aby se o případu nevědělo. A aby se pohřeb obětí nezměnil v protest proti „dočasnému“ pobytu sovětských vojáků v Československu.

Pětidílnou dramatizaci napsal pro Český rozhlas s použitím knihy Ivo Pejčocha a Prokopa Tomka Černá kniha sovětské okupace Jan Sulovský. Účinkovali Dita Vojnarová, Václav Bahník a Michal Przebinda. Režii měl Tomáš Soldán. Technická spolupráce Zdeněk Prchlík. Pořad byl natočen Tvůrčí skupinou Drama a literatura v Českém rozhlase Olomouc.

autor: tsp
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.