Desatero bezpečného chování pro seniory

15. duben 2020

Přinášíme vám stručně a přehledně rady, jak se chovat v současné době. Jejich dodržováním ochráníte nejenom svoje zdraví, ale i vašich blízkých. Uslyšíte je také v našem vysílání v provedení Tomáše Töpfera. A nebojte se, společně to zvládneme. 

Noste roušku

Pokud musíte opustit své domovy, nezapomeňte se dostatečně chránit. Noste roušku nebo ústenku. Pokud je nemáte, chraňte svá ústa a nos šátkem nebo šálou. Na rukou mějte rukavice. Tyto pomůcky používejte při nákupech, nutných návštěvách lékaře, ale i když půjdete vybrat poštovní schránku nebo vynést odpadkový koš. Po návratu domů si vždy důkladně umyjte ruce.

Nakupujte jídlo mezi osmou a desátou hodinou

Pokud je vám nad 65 let, nezapomeňte, že můžete nakupovat v prodejnách potravin s plochou nad 500 metrů čtverečních každý den mezi osmou a desátou hodinou dopoledne. Tento čas je zde vyhrazen pouze pro vás. V menších prodejnách speciálně vyhrazené hodiny neplatí, každý obchod si je může případně určit sám. Na pobočkách České pošty můžete vše potřebné vyřídit každý všední den do 9 hodin. Snažte se přitom od ostatních lidí držet minimálně dvoumetrový odstup. Vždy používejte ochranné pomůcky – tedy roušku, ústenku, šálu nebo šátek a rukavice. Po návratu domů si důkladně umyjte ruce.

S vnoučaty komunikujte na dálku

O tom, že jste ti nejlepší prarodiče na světě, není pochyb. V těchto dnech ale může být hlídání vnoučat velmi rizikové. U dětí se totiž příznaky koronaviru nemusí navenek vůbec projevit, a přesto vás mohou nakazit. I tak ale není nutné s nimi ztrácet kontakt. Zkuste jim zavolat. Po telefonu se dají hrát hry, číst pohádky na dobrou noc nebo si jen tak povídat. A nebo můžete vašim vnoučatům i dětem poslat vzkaz prostřednictvím našeho vysílání každý všední den od devíti do deseti hodin dopoledne v novém pořadu „Na klidné vlně se Zdeňkem Junákem.“

Zůstaňte aktivní

Buďte i v těchto dnech aktivní. Udělejte si na každý den plán toho, čemu se budete věnovat. Můžete si zacvičit i přečíst knihy, na které už léta nemáte čas. Trénujte tělo i mysl a věnujte se sami sobě a svým koníčkům. Je důležité zůstat v pohodě a vyhnout se tak zbytečnému stresu, který oslabuje imunitu.

Snažte se dobře vyspat

Důležitý je kvalitní spánek. Tělo si během něj vytváří látky, které posilují imunitní systém. Budete odolnější proti infekci, kašli i nachlazení. Pokud se nějakou příjemnou činností lehce unavíte už během dopoledne, bez obav a výčitek si dopřejte odpočinek nebo krátký spánek po obědě. Sami uvidíte, že se na něj dá celkem rychle a bez problémů zvyknout. I tím posílíte vaši celkovou imunitu.

Bavlněnou roušku pravidelně perte

Pokud nosíte podomácku vyrobenou roušku, tak teď zpozorněte. Její účinnost se nebude snižovat, pokud se o ni budete správně starat. Bavlněnou roušku je potřeba pravidelně prát v pračce na teplotu 90 stupňů celsia nebo vyvařit v hrnci. Vždy ji ale musíte – už suchou – ještě vyžehlit – opět na nejvyšší možnou teplotu.

Vyhýbejte se lidem a nepodávejte ruku

Důsledně se v těchto dnech vyhýbejte nemocným lidem. Kašel, běžné nachlazení nebo chřipka mohou oslabit váš imunitní systém, který s případnou nákazou bojuje s většími obtížemi. Vyhýbejte se místům s větším počtem lidí a na nějakou dobu nezdravte přátele podáním ruky. Tělesný kontakt totiž patří mezi časté způsoby nákazy koronavirem.

Nebojte se požádat o pomoc

Řekněte si o pomoc. Vaši blízcí, ale třeba i sousedé vám mohou nakoupit, vyzvednout léky a zajistit ty nejdůležitější pochůzky. Nemusíte se stydět. Určitě vám pomoc neodmítnou. Naopak ale buďte na pozoru před různými nabídkami zaručených přípravků, které vás před koronavirem mohou ochránit. S největší pravděpodobností za nimi stojí stejné osoby, které vám někdy nabízely zázračné vysavače, předražené hrnce nebo levnější elektřinu.

Jak správně nosit roušku

Riziko nákazy koronavirem pomůže částečně snížit nošení roušky. Než si ji nasadíte, důkladně si omyjte ruce. Pak přiložte roušku na ústa a nos, vytvarujte ji tak, aby dobře přiléhala k nosu a tvářím. Během používání se roušky nedotýkejte. Pokud se jí náhodou někdy dotknete, vždy si pak umyjte ruce mýdlem nebo dezinfekcí. Stejně tak si ruce vždy umyjte hned po sundání roušky.

Pokud vám není dobře, zavoleje svému lékaři

Ne každý příznak musí hned znamenat onemocnění koronavirem. Nejčastějšími projevy nemoci jsou horečka, suchý kašel a zhruba každý třetí nemocný pociťuje únavu. Dalším průvodním znakem může být dušnost, některé nakažené bolí hlava nebo klouby a svaly. Pokud některý z těchto příznaků máte, poraďte se telefonicky se svým praktickým lékařem.

Návštěva u lékaře

Pokud chcete navštívit svého lékaře, nejdříve s ním vše konzultujte telefonicky. Když se ukáže, že je vaše návštěva v ordinaci nevyhnutelná, nezapomínejte na známá bezpečnostní a hygienická pravidla. Už doma si nasaďte ochranou roušku, ústenku, šálu nebo šátek a také rukavice. Po opuštění domova se zbytečně nedotýkejte nejen svého obličeje, ale ani klik u dveří nebo madel ve veřejné dopravě. Po příchodu do čekárny ordinace se snažte být co nejdále od všech ostatních pacientů. Po návratu domů nezapomeňte na důkladné umytí rukou. Jednorázovou roušku vyhoďte a v žádném případě ji znovu nepoužívejte. Textilní roušku vyvařte a vyžehlete.

Udržujte si dobrou náladu

Myslete pozitivně. I když jsou obavy o zdraví vás samotných nebo vašich blízkých přirozené, nepoddávejte se strachu. Pravidelně vaše blízké kontaktujte – telefonicky nebo přes internet – a ujistěte se, že jsou v pořádku. Zajímejte se, jak tráví čas vaše děti, vnoučata a jak se mají vaši přátelé. Společně můžete plánovat, jak si vše vynahradíte, až omezení pominou a všechno bude zase fungovat normálně. Zkrátka myšlenky na příjemné věci vám zaručeně zlepší náladu a pomohou vám překonat toto náročné období.

Naplánujte si práci i koníčky

Zdá se vám čas trávený doma nekonečný? Důležité je mít plán. Začněte tím, že sepíšete seznam všech činností, kterým se budete každý den věnovat. Ve vašem plánu si vyhraďte čas na běžné domácí práce, vaření, koníčky, ale i odpočinek. Přidejte také práci na zahrádce nebo procházku se psem. Nezapomeňte ani na věci pro vás úplně nové. Můžete se pustit třeba do samostudia cizího jazyka nebo vyzkoušet cvičení jógy pro seniory. Vše dnes najdete zdarma na internetu. Možností je opravdu hodně. Zkuste daný plán dodržet a dát svým dnům určitý řád. Čas vám tak bude příjemně a smysluplně ubíhat.

Sledujte důvěryhodná média

Informace jsou v dnešní době velmi důležité. Každý z nás chce vědět, co se děje v jeho bezprostřední blízkosti a jak se situace kolem pandemie vyvíjí. Proto je důležité vybírat si seriózní a důvěryhodné zdroje. Čerpejte z médií, která dobře znáte a která jsou součástí vašeho běžného života. Důležité je také množství informací, které konzumujete a necháte tak na sebe působit. Neexistuje návod na to, kolikrát denně máte vyslechnout zprávy nebo jak často máte hledat informace na internetu. Ale i zde platí, že vše musí mít svou zdravou míru a že je dobré zachovat si přiměřený odstup.

Pokud můžete, cestování v MHD se raději vyhýbejte

Pokud musíte cestovat hromadnou dopravou, dodržujte bezpečnostní a hygienická pravidla. Chraňte svá ústa a nos rouškou, kapesníkem nebo šátkem. Ideální je mít také rukavice, protože na kovových či plastových madlech se viry drží déle. Pokud rukavice nemáte, dotýkejte se madel a tlačítek přes rukáv bundy nebo košile. Od ostatních cestujících mějte co možná největší odstup. Zbytečně nekomunikujte. Jakmile se vrátíte domů, ochranné pomůcky vydezinfikujte a oblečení vyperte. Ale především, stále platí, že pokud to není nezbytně nutné, cestování hromadnými prostředky se raději vyhněte a zůstaňte v bezpečí svého domova.

Pokud je to možné, udržujte svůj život v zaběhnutých kolejích

Doba, kterou právě teď prožíváme, může být pro některé z nás velmi psychicky náročná. Pokud je to možné, stále udržujte svůj život v zaběhnutých kolejích. Vyváženě jezte, dostatečně spěte, odpočívejte, věnujte se fyzické, ale i mentální aktivitě. Pokud vás i přes dodržování všech doporučení občas přepadne pocit úzkosti, zkuste takzvané trojúhelníkové dýchání. Začnete volným výdechem. Poté následuje pomalý nádech nosem, při kterém v duchu napočítáte do čtyř. Na stejnou dobu dech zadržíte a stejně dlouho pak vydechujete. Toto dýchání opakujte několikrát. Ale především, pokud se nebudete dlouhodobě cítit v psychické pohodě, obraťte se na své blízké nebo na svého lékaře či bezplatnou telefonní linku 1212.

Při nutných nákupech dodržujte bezpečnostní  opatření

Chystáte se na nutné nákupy? Nezapomeňte na hygienická opatření. Dodržujte bezpečnou vzdálenost, tedy nejméně dva metry od ostatních nakupujících. Vždy mějte chráněný nos a obličej rouškou nebo šátkem. Zakrývejte si ústa při kašlání a kýchání, a to i přes roušku. Při nákupu mějte na rukou jednorázové rukavice nebo použijte tenké igelitové sáčky. Plaťte nejlépe bezkontaktně, tedy vaší platební kartou, a bankovky si nechejte až na bezpečnější dobu. A po návratu domů samozřejmě nezapomeňte na důkladné umytí rukou.

Ruce si důkladně myjte

Už několik týdnů se učíme žít se všudypřítomnými pravidly. Tím nejdůležitějším je důkladné mytí rukou. Pojďme si postup správného mytí rukou připomenout. Nejdříve sundejte šperky a hodinky a vždy použijte dostatečné množství mýdla. Ruce si myjte alespoň 30 sekund pod teplou vodou. Pečlivě omyjte špičky prstů, hřbety i prostor mezi prsty, a palce. Mytí rukou provádějte minimálně vždy při návratu domů a před každým jídlem.

Podporujte svoji imunitu

Posilujte svůj imunitní systém! Konzumujte protizánětlivé potraviny, obecně tedy jezte více zeleniny a ovoce. Naopak omezte potraviny s vysokým obsahem cukru, soli a nasycených tuků. Omezit byste měli také konzumaci alkoholu. K podpoře imunity je navíc doporučováno zvýšit příjem některých vitamínů a minerálů. První významnou složkou jsou omega-3 mastné kyseliny a vitamín D. V běžné stravě tyto živiny můžeme získat z tučných ryb či rybího oleje. Vaši imunitu posílí i správný životní styl. Vyhýbejte se proto stresu, dopřejte si spánek i odpočinek, a najděte si čas na cvičení.

Chraňte sebe i ostatní

Jak se správně chovat, abyste ochránili sami sebe i ostatní? Často a důkladně si myjte ruce mýdlem nebo dezinfekčním gelem. Pravidelně otírejte dezinfekcí své vlastní předměty, jako jsou mobilní telefon nebo brýle. Kašlete a kýchejte do rukávu, i když nosíte roušku. Vyhýbejte se skupinám lidí a dodržujte od nich bezpečný odstup, nejméně 2 metry. Pokud to jde, zůstávejte dál v bezpečí domova a základní pochůzky nechte na vašich blízkých. Pokud potřebujete k lékaři, konzultujte s ním svůj zdravotní stav nejdříve telefonicky. Řiďte se doporučeními příslušných úřadů a vlády České republiky.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.