Dětský pokoj můžete přeměnit na studentský několika jednoduchými doplňky. Jednoduše, prakticky i stylově.

1. září 2018

Začíná školní rok a vy jste možná během prázdnin a dovolené úplně zapomněli na to, že vaše ratolest bude potřebovat svůj pokoj nejen na hraní ale také na učení. Ani nový psací stůl nestačí na stále rostoucí požadavky na studium. Bytová designérka Věra Tomíčková z TOTO studia radí, jak můžete vhodnými učebními pomůckami rychle přetvořit design celého dětského nebo studentského pokoje a uzpůsobit ho nejen pro studium, ale také pro volný čas.

 

Ideálními pomocníky pro studenty jsou inovativní materiály

Inovativní materiály nepatří pouze do kanceláří, ale můžeme je i využít doma. M“žete si tak pořídit nejrůznější nástěnky, které nemají klasický korkový povrch, ale nový „chytrý“ materiál. Speciálním nátěrem si tak můžeme vytvořit magnetickou stěnu. Magnetický aplikujeme na jakoukoliv zeď a můžeme ho i následně přemalovat barvou, která se nám hodí do interiéru. Není nutné, aby barva magnetického nátěru zůstala původní, tedy šedivá. Na tento nátěr si student může přidělat jakékoliv poznámky bez toho, aby lepil izolepu nebo používal špendlíky na korek. Když se ze zdi sundají papíry, nic není vidět a zeď zůstane čistá.

Přemýšlet ve stoje je výhodné, možná toho více vymyslíme…Jaké máme další možnosti?

Jsou nátěry, které jsou kromě magnetické funkce i popisovatelné. Jsou ale finančně nákladnější. Další varianta je samotný popisovatelný laminát. To je materiál podobný školní tabuli. Tento materiál lze použít i na výrobu nábytku. Můžeme ho použít  například na výrobu dveří vestavné skříně. Školákovi tak vyrobíme skříň, která je zároveň popisovatelná  a magnetická.

Jak ale můžeme vylepšit i samotný psací stůl?

Psací stoly dnes nabízí různé varianty polohovacích podnoží. Zdravé sezení je opravdu velmi důležité a zvedací podnože mohou využít především malí školáci, kteří rychle rostou. Ale tento typ stolu je vhodný i pro dospělé jedince, protože zvedací podnože je možné vysunout až do polohy ve stoje. Dnešním trendem ostatně je, aby člověk měnil při práci polohy, a spoustě lidí vyhovuje práce u počítače právě ve stoje.

A co světlo?

Určitě je nutné počítat s tím, že budeme potřebovat silné světlo ke stolu a také silné stropní osvětlení. Hlavně malé děti jsou zvyklé dělat úkoly na zemi, takže i centrální světlo by mělo mít silnou intenzitu, aby i v zimě a na podzim děti měly dost světla.

Pokud děti rády dělají úkoly na zemi, pak je asi ideální i měkký koberec… Ostatně jak můžeme studentský pokoj skutečně „zlidštit“…?

Rozhodně na to nesmíme zapomenout. V pokoji se děti a studenti nejen učí, ale také tráví volný čas. Spousta studentů má nevybitou energii a děti dnes propadají moderním sportům. Do dětského pokoje je tedy možné dodat i boxovací pytel, hrazdu nebo horolezecké úchyty, takže je možné si během studia a učení i dobře zacvičit…Měkký koberec nebo sedací vak rozhodně uvítají pohodlnější studijní typy. A mladé slečny by určitě uvítaly mít ve studentském pokoji i vlastní toaletku s velkým zrcadlem na kosmetické potřeby.

 

Spustit audio