Dětství prožil v Mnichově Hradišti. Dnes má Miroslav Bobek chatu v sousední obci Dneboh

19. červen 2020

Miroslav Bobek je vystudovaný přírodovědec. Dlouhá léta sice působil v Českém rozhlase, kde se věnoval zejména popularizaci vědy, ke své původní profesi se ale nakonec naplno vrátil coby ředitel pražské zoologické zahrady. Dětství prožil v Mnichově Hradišti na Mladoboleslavsku. A právě tam se zrodil jeho vztah k přírodě a ke zvířatům. Jak přesně, to prozradil Pavlu Vítkovi v pořadu Tady to znám.

Mnichovo Hradiště, ve kterém Miroslav Bobek prožil první dvě dekády svého života, považuje za bránu do Českého ráje. „Podle mě je to jedno z nejkrásnějších míst na zemi. Jsou tam pískovce, borové lesy, smíšené lesy, rybníky,“ popisuje tamní krajinu Bobek.

Na krajinu svého dětství vzpomíná moc rád, i když se v ní některé věci změnily. „Třeba Horka, takový malý zalesněný kopeček u Mnichova Hradiště. K němu vedla lipová alej, která byla místní vycházkovou trasou. V polovině 80. let ji přeťala dálnice a od té doby tam nikdo nevybudoval žádnou lávku, díky které by se ta dálnice dala překonat,“ říká zoolog.

Už jako kluk se začal zajímat o přírodu a o zvířata. Nejdřív sbíral brouky, potom se vrhnul na ornitologii. „Rájem pro mě byl nedaleký rybník Žabakor, který je největším rybníkem na území Českého ráje. V době mého dětství tam žila obrovská kolonie racků chechtavých. Tam, když člověk přišel, bylo to trochu jako z Hitchcockova hororu Ptáci,“ vzpomíná s úsměvem.

Co se výletů po okolí týče, doporučil by krásný okruh spojený s návštěvou Drábských světniček, což jsou do pískovcových skal vytesané místnosti někdejšího skalního hradu. „Ideální je dojet autem do obce Dneboh a odtud se vydat na tak zvanou Klamornu. To je skalní ostroh s vytesanou nádrží. Dále pokračovat do Píčova statku. Dnes je z něj sice už zřícenina, ale stále má svůj půvab. A potom dojít přes Hrada na Drábské světničky, projít si skalní hrad a pak po hraně skal, odkud jsou nádherné výhledy do krajiny, dojít na Krásnou vyhlídku, kde je možné dát si občerstvení,“ popisuje Miroslav Bobek.

Zpátky je pak možné vrátit se do Dneboha přes Staré Hrady u Příhraz a dále přes zříceninu hradu Valečov, kde jsou také ve skalách vytesané světničky.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.