Dieta nebo budoucnost lidstva a záchrana života na Zemi?

10. leden 2019

To jsou jen některé otázky, které se objevují v souvislosti s veganstvím. Tedy způsobem stravy a používání výrobků, které nebyly zatíženy zásahem do života zvířat. Někdo považuje veganství za dietní moderní jídelníček, jiní za celkovou etickou filozofii, jak žít nerušeně v souladu s přírodou.

Je člověk od přírody všežravec anebo je veganství tou správnou stravovací i filozofickou cestou pro budoucnost? Jak vypadá běžný veganský jídelníček a jak třeba sváteční v období Vánoc a Silvestra? Jak se na veganství dívá nutriční terapeut a existují skupiny lidí, pro které veganství vyloženě není vhodné.

Odpovědi na tyto a další otázky hledal Pavel Halla v pořadu Co vás zajímá. Hosty byly PhDr. Tereza Vandrovcová, Ph.D., která maso nejí od roku 2002 a v roce 2011 se stala z etických důvodů vegankou a Monika Řežábková, nutriční terapeutka, která o sobě naopak říká, že je masožravec se vším všudy.

autor: Pavel Halla
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.