Dieta nebo budoucnost lidstva a záchrana života na Zemi?
To jsou jen některé otázky, které se objevují v souvislosti s veganstvím. Tedy způsobem stravy a používání výrobků, které nebyly zatíženy zásahem do života zvířat. Někdo považuje veganství za dietní moderní jídelníček, jiní za celkovou etickou filozofii, jak žít nerušeně v souladu s přírodou.
Je člověk od přírody všežravec anebo je veganství tou správnou stravovací i filozofickou cestou pro budoucnost? Jak vypadá běžný veganský jídelníček a jak třeba sváteční v období Vánoc a Silvestra? Jak se na veganství dívá nutriční terapeut a existují skupiny lidí, pro které veganství vyloženě není vhodné.
Odpovědi na tyto a další otázky hledal Pavel Halla v pořadu Co vás zajímá. Hosty byly PhDr. Tereza Vandrovcová, Ph.D., která maso nejí od roku 2002 a v roce 2011 se stala z etických důvodů vegankou a Monika Řežábková, nutriční terapeutka, která o sobě naopak říká, že je masožravec se vším všudy.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.