Díky netopýrům se dostanu na spoustu zajímavých míst, říká zoolog Jiří Rejl

26. květen 2024

Fascinují ho netopýři, tedy jediní savci, kteří umí létat. Zasloužil se o to, že se začalo s jejich sčítáním v Josefově. Cestuje a nějakou dobu žil v Africe, v Kongu. Hostem Záletů je cestovatel a odborník na netopýry Jiří Rejl.

Jiří Rejl se narodil v Pardubicích a vystudoval gymnázium, poté pedagogickou fakultu v Hradci Králové a na ní obor biologie a chemie. V roce 1991 nastoupil jako zoolog k ochraně přírody do Pardubic a v návaznosti na práci svého předchůdce začal studovat kolonie netopýrů v Josefově. A mimochodem už za studií si dal slovo s kolegou z farmaceutické fakulty, že se jednou potkají v Kongu. Cestu uskutečnil v roce 2019. Na podzim toho roku se tam ještě jednou vrátil, aby se oženil.

Pojďme k vašemu studiu. Proč jste se rozhodl pro zoologii?

Já jsem vždycky od mládí chtěl pracovat se zvířaty, takže po gymnáziu jsem se hlásil na zemědělskou univerzitu do Prahy, ale vzhledem k tomu, že můj tatínek v roce 1968 byl vyhozen z Komunistické strany Československa, takže jsem byl „politicky nespolehlivý“, jsem se na tu zemědělskou univerzitu nedostal. Tak jsem rok pracoval jako učitel na kamenickém učilišti v Lipnici nad Sázavou. De facto jsem se trošku osamostatnil a mým snem prostě pořád byla zvířata, ale zas jsem si říkal, že na tu zemědělskou univerzitu šance není tak velká, tak jsem volil obor učitelství biologie.

„Zkoumání netopýrů je malé dobrodružství,“ říká Jiří Rejl. V té souvislosti, jaké nejzajímavější místo, které jste kvůli netopýrům navštívil?

Každý rok pravidelně jezdím na zimoviště do Českého ráje. Díky netopýrům se dostanu do míst, kam se obyčejný člověk nedostane. V Českém ráji děláme samozřejmě Zámek Hrubá Skála, Hrubý Rohozec, Mnichovo Hradiště. Málokdo ví, že v Českém ráji jsou jeskyně, třeba jeskyně Krtola. Hradní sklepy na Kosti, pod Troskami je jeskyně, ta se jmenuje Sklepy pod Troskami. Dřív se tvrdilo, že tam je poklad, tak to bylo hodně navštěvované, ale kvůli netopýrům, aby nebyli rušeni, se tam musela udělat mříž.

Jiří Rejl stál u zrodu sčítání netopýrů v Josefově

Podle čeho si netopýr vybírá místo, kde stráví zimu?

Zimoviště si netopýr vybírá podle toho, že tam nesmí mrznout. Musí tam být minimálně jeden stupeň nad nulou, protože kdyby tam mrzlo, tak netopýr samozřejmě zmrzne. Musí tam být vletový otvor. Štěrbinovým druhům stačí, když tam bude nějaká štěrbina, kterou se prostě protáhne dovnitř.

Proč vlastně netopýři visí?

Jste první, která se mě na to ptá. Jsou druhy, které visí, ale jsou druhy, které zalezou do štěrbiny. Říkám, že nevidíme do toho jejich malého mozečku. Když ale zalezou do štěrbiny, tak buď tam jsou vodorovně, nebo můžou být hlavičkou nahoru.

S dovolením se vrátím k části vašeho osobního života, k vaší cestě do Konga. Byl to tehdy studentský slib, který jste dal kamarádovi, že jednou ho v Kongu navštívíte?

Ano, byl to studentský slib. Byl to prostě vzájemný slib, že ho jednou navštívím. Ale bohužel v době, když jsem už tam za ním chtěl jet, tam byla občanská válka. Pak zase nebyly peníze. Povedlo se to v roce 2019.

Jiří Rejl odjel do Konga, kde se zamiloval a oženil

Jak dlouho jste měl plánu se v Kongu zdržet? A co jste si vůbec od té návštěvy sliboval?

Letěl jsem tam v nevhodnou dobu, bylo to období dešťů. Chtěl jsem se podívat samozřejmě do pralesa na gorily, ale to nedopadlo, protože v období dešťů tam jsou silnice nesjízdné. Přírodu jsem ale viděl, spoustu kytek, ptáčků, ještěrky. Užil jsem si to, dokonce jsem na Kongu i rybařil. Neměl jsem rozhodně v plánu se tam oženit, pak se to ale stalo.

Umělá inteligence by se vás, Jiří, ráda zeptala na to, o čem by netopýři mluvili, kdyby měli vlastní talk show?

Tak by určitě mluvili o svých večerních lovech a samozřejmě ten netopýr, ten muž, o čem mluví hodně muži, o ženách.

Jsou netopýři celoživotními partnery?

Ne, protože na podzim mají určitá společná místa, kde se sletí, tam se spáří, pak mají takzvanou utajenou březost. Takže to, co vidíme na půdách, ty velké kolonie, to jsou kolonie samic. A samci jsou jednotlivě roztroušení po celé krajině.

Měl nějaké téma jako student, kterému se chtěl v životě věnovat? Proč má každý netopýr svoji frekvenci? Jak došlo k tomu, že se v Kongu oženil? Proč jeho manželka stále není v Čechách? Jak vybírá obrázky, když dělá výstavy?

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.