Díky zdravotním klaunům zní smích i na místech, kde byste to nečekali

17. únor 2021

Zdravotní klauni fungují i v době covidové. K návštěvám nemocnic, hospiců nebo domovů důchodců přidali virtuální on-line klauniády pro jednotlivé pacienty nebo scénky na videokanálu Smích on-line.

Zdravotní klaun je dobročinná organizace s národní a mezinárodní působností, která od roku 2001 funguje i v České republice. Letos tedy slaví 20 let. Klauni pomáhají především dětským a geriatrickým pacientům procházet procesem léčby s úsměvem. V České republice působí 86 profesionálních Zdravotních klaunů, kteří pravidelně navštěvují 63 nemocnic, 8 domovů pro seniory a 2 hospice.

Posláním Zdravotních klaunů je tvořit uvolněné prostředí nejen ve zdravotnických zařízeních přinášet radost a dobrou náladu na místa, kde se jich příliš nedostává. Odbourávají stres nejen pacientů, ale i jejich rodičů a příbuzných. Rozveselují seniorům podzim života v domovech a v neposlední řadě se snaží těšit a vyvést ze stereotypu i samotný zdravotnický personál.

Zdravotní klauni v době covidové 

Klaunům se podařilo rychle se přizpůsobit nové situaci. I přesto, že po vyhlášení statní karantény na jaře loňského roku se i Zdravotní klauni ocitli v izolaci, začali hned natáčet krátká klaunská videa. Těch je nyní už přes 100 a k vidění jsou na YouTube nebo ve facebookové skupině Smích on-line.

Pro nemocné děti, které uvízly doma nebo v nemocnici bez možnosti se s kýmkoli vidět, vymysleli Virtuální klauniády přes telefon nebo počítač. Seniory klauni navštěvovali po Skypu a v rámci programu Klaunská pošta jim psali klaunské dopisy. Unikátní byl také projekt vzdušných klauniád, kdy klauny vyvezla před okna domova seniorů vysokozdvižná plošina, a mohli jim tak hrát a zpívat do oken oblíbené písně.

Dnes už opět mohou navštěvovat nemocnice i domovy pro seniory naživo, samozřejmě ale při dodržování přísných hygienických zásad.

Pozvání Českého rozhlasu k rozhovoru přijala jedna z klaunek -  Martina Foretová Pavlunová alias sestra Libuše primářova. Nabízíme záznam rozhovoru i videoukázku práce Zdravotních klaunů.

Zdravotní klaun logo

Zdravotní klaun

Zdravotní klaun, o. p. s., je dobročinná organizace s národní a mezinárodní působností, která od roku 2001 působí i v České republice. Jako nezisková společnost funguje díky příspěvkům jednotlivců i organizací. Je partnerem Red Noses International a členem European Federation of Hospital Clown Organizations.

Spustit audio

Související