Díky znárodnění se stal z elektroskanzenu ve šlovickém mlýně světový unikát

8. červen 2016
Česko – země neznámá

U řeky Berounky, která nedaleko obce Skryje tvoří přirozenou hranici mezi Středočeským a Plzeňským krajem, se před více než sto lety psaly elektrické dějiny. Majitel šlovického mlýna Václav Čech tu v roce 1911 zprovoznil vodní elektrárnu, která brzy začala dodávat elektřinu do širokého okolí a zprovoznila i první mlýn na elektrický pohon u nás.

Elektroskanzen Čechův mlýn ve Šlovicích je dnes technickou památkou a v roce 2009 byl objekt prohlášen za kulturní památku ČR. Bývalý mlýn a stále funkční malá vodní elektrárna trůní v lůně chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko na levém břehu Berounky. Nejlépe se sem dostanete pěšky klikatou cestou z obce Šlovice.

První zmínky o mlýnu pocházejí už z 16. století. Etapa, o které je v dnešní reportáži řeč, se začala psát až po příchodu Václava Čecha a významném roku 1911. Tehdy, v éře stále ještě vášnivých diskuzí o elektrické energii a detailech jejího využití v praxi, tu Václav Čech nechal postavit objekt pro turbínovou strojovnu.

Mlýn v nedalekých Slabcích, zásobovaný proudem z Čechova mlýna, byl vůbec prvním, který u nás začal mlít obilí na elektrický pohon. A místní původní mlýn je první vodní elektrárnou v Čechách.

Kuriózní byla podle současného majitele mlýna Petra Čecha (vnuk Václava Čecha) i samotná elektrifikace okolí. Když se například v nedalekých Slabcích poprvé rozsvítily žárovky, sjeli se hasiči ze tří vesnic k ohni. Taková to prý byla záře.

Unikátem díky znárodnění

A jak se vlastně stalo, že je zdejší mlýn světovou raritou a unikátem? Tak trochu nechtěně, jak vzpomíná Petr Čech. Zatímco se na západ od nás původní vodní elektrárny po druhé světové válce dál vyvíjely a modernizovaly, ta na Čechově mlýně skončila krátce po znárodnění a upadla v zapomnění.

Vstup do elektroskanzenu je u náhonu

Po desetiletí zůstaly zánovní turbíny a generátory na svém místě. Generátor, který tady trůní uprostřed elektroskanzenu, je jako jediný svého druhu na svém původním místě, kde od roku 1911 do roku 1956 vyráběl elektricky proud.

Děti v elektroskanzenu názorně vidí, jak se elektřina vyrábí, co je k tomu zapotřebí, a starší výletníci zase mohou zavzpomínat na časy svých babiček a dědečků, kdy se s elektřinou teprve začínalo.

Elektroskanzen ve Šlovicích doplňuje celá řada drobných předmětů a součástek ze světa výroby i konečné spotřeby elektrické energie. V dalších expozicích se můžete dozvědět zajímavosti ze světa osobností, jakými byli Edison, Kolben, Tesla nebo Křižík.

autor: Pavel Halla
Spustit audio