Dirigent s pružnými názory. Rozhovor s Franzem Konwitschnym z roku 1961

13. květen 2022

Tentokrát začneme rozhovorem s Maxmiliánem Schmidtem z německé organizace IFA – tedy institutu pro zahraniční vztahy.

Maxmilián nyní působí v kanceláři Shromáždění německých spolků v České republice. Povídali jsme si s ním o tom, čím se zde zabývá.

V květnovém dílu naší rubriky archivní návraty jsme se inspirovali právě probíhajícím 77. ročníkem hudebního festivalu Pražské jaro. Z rozhlasového archivu jsme vybrali rozhovor s účastníkem Pražského jara z roku 1961, dirigentem a violistou Franzem Konwitschnym.

Tento umělec se narodil v roce 1901 v moravském Fulneku v rodině hudebníka a sbormistra. V Brně a Lipsku studoval hru na housle a violu a později i dirigování. Pak působil v několika orchestrech jako houslista, ve 30. letech se stal ředitelem a dirigentem operních domů ve Freiburgu, Stuttgartu a Ludwigshafenu.

Už v mládí vstoupil do nacistické strany a prokazatelně podporoval nacionálně socialistický režim. Po skončení války mu to ale nijak neublížilo. Pokračoval v kariéře nejprve v Hannoveru, pak odešel do NDR, kde vedl operu v Drážďanech. Od roku 1955 až do své smrti pak byl generálním hudebním ředitelem berlínské Staatsoper Unter der Linden.

V rozhovoru pro německou redakci Československého rozhlasu mimo jiné hovořil o své rodné zemi.

autoři: Veronika Kindlová , Richard Šulko
Spustit audio