Do festivalové poroty v kategorii Multimédia usednou odborníci z multimediální i umělecké sféry

30. srpen 2021

Třetím rokem rozšiřují multimédia soutěžní kategorie Prix Bohemia Radio. Festival tak nadále reflektuje současný trend multimedializace obsahu. Kategorie je určena projektům, které neotřelým způsobem zpřístupňují konzumaci audia a posluchačům nabízí nejenom zvuk, ale také interakci.

Mezi porotce kategorie Multimédia zasedne absolvent pražské UMPRUM, grafický a digitální designer na volné noze zabývající se především projekty z oblasti UI/UX a komunikačního designu Bohuslav Stránský. Od roku 1989 působil jako instruktor kurzů seberozvoje, později také jako lektor kurzů týmové spolupráce. Od roku 2007 vede ateliér Digitálního designu na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně na Fakultě multimediálních komunikací, který je jako jeden z mála v České republice zaměřen primárně na design digitálních médií a elektronické publikování.

Pedagožka a filozofka Dita Malečková hostem debaty na Prix Bohemia Radio

Další místo zaujme filosofka Dita Malečková. Pedagožka a autorka mnoha textů věnujících se futurismu a novým médiím přednáší o současné filozofii, vizuální kultuře a umění v kontextu nových médií. V posledních letech se zajímá především o oblast umělé inteligence, a to zejména v kontextu teorie mysli a také imaginace. Vystudovala filozofii a informační vědu na Univerzitě Karlově.

O vítězích 37. ročníku festivalu Prix Bohemia Radio rozhodne dvacet členů poroty. V dokumentární, dramatické, reportážní i multimediální kategorii zasedne v porotě pět profesionálních osobností z tuzemského a zahraničního rozhlasového prostředí, které rozhodnou, jaká díla se dostanou do hlavní soutěže.

Český umělec a zakládající člen skupiny Ztohoven (2003) Matěj Hájek je třetím členem poroty. Jeho autorská tvorba se pohybuje na pomezí architektury, sochařství a landartu. Dlouhodobě se věnuje vztahu sochy a herní funkce, realizovaném v podobě rozměrných projektů dětských hřišť, jako Rezervace BORORO v pražské ZOO nebo Herní krajina PECKA ve Velké Úpě.

Matěj Hájek

Projekty, na kterých se podílel, získaly ocenění Grand Prix Architektů, Dřevostavba roku či nominaci na Czech Grand Design. Od října 2019 je doktorandem na domovské AVU v ateliéru Tomáše Hlaviny. Žije a tvoří v Praze, kde v roce 2020 s fotografkou Bet Orten založil kreativní studio SKULL. V současné době vystavuje na benátském bienále architektury monumentální instalaci OFF FENCE.

Výsledky soutěže bude mít v rukou také Petr Uchytil. V oblasti marketingu, komunikace a obchodu rádiového vysílání působí více jak 14 let. Začínal jako marketingový manažer společnosti Regie Radio Music, zastupující na českém a slovenském trhu stanice Evropa 2, Europa 2, Frekvence 1, Impuls, později BBC/Zet ale také řadu regionálních stanic a programových sítí (např. Kiss). Dnes působí jako ředitel divize marketingu a podpory obchodu mediálního zastoupení Radiohouse a má na starosti zejména podporu komerčních zájmů stanic Frekvence 1, Evropa 2, rádia Blaník, sítě Hit rádií a dalších více jak 50 stanic v éteru i na internetu. Dnes působí jako content marketing manager v Active Group. Kromě marketingu a podpory prodeje multimediálního obsahu se zaměřuje také na programový i komerční výzkum a projekty společenské zodpovědnosti. Petr Uchytil rovněž moderoval v rádiu několik odborných pořadů, zabývá se digitálními platformami a trendy v audio vysílání. Pravidelně přednáší na oborových akcích i na akademické půdě. Absolvoval ČZU, FFUK a VŠEM. Je ženatý a má dvě děti. Miluje rádio ve všech jeho podobách. Jak on sám říká: #radiojenejlepsi.

„Souboj už probíhá, společnost Spotify chce být jako rádia, ale my jí to zadarmo nedáme," říká Petr Uchytil

Pětici porotců v multimediální kategorii uzavře Jan Misák. Honza přišel do Českého rozhlasu v roce 2016 jako UX designer. Předtím prošel Studii nových médií na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, digitálními marketingovými agenturami a mediálními institucemi. V rozhlase nyní vede Oddělení online produktů a služeb. Jeho cílem je zajistit posluchačům pohodlný poslech pořadů a podcastů Českého rozhlasu všude tam, kde o to posluchači mají zájem: v digitálních či online rádiích, na webových stránkách, v mobilních podcastových aplikacích, HbbTV aplikacích, hlasových asistentech a dalších produktech.

autor: nwe
Spustit audio