Do nového pavilonu lvů v ZOO Chleby přicestoval majestátní samec Dabir z plzeňské zoo

18. září 2020

Transport dvouletého samce lva berberského Dabira ze Zoo Plzeň do ZOO Chleby proběhl bez problémů. Lev byl v pátek ráno naložen v Plzni do transportní bedny a kolem poledního už si Dabir prohlížel nový domov v unikátním novém pavilonu ZOO Chleby.

Dabir se v plzeňské zoo, která chová berberské lvy od roku 2002, narodil v roce 2018.  Tehdy brzy ráno v sobotu 12. 5. 2018 přivedla na svět podruhé mláďata čtyřletá samice lva berberského Tamika, otcem se stal již po několikáté samec Mates.

Lvíčata, jedna samička a dva samečkové, dostali jména Damali, Deema a Dabir (v překladu soudce). V Plzni bylo odchováno už 6 berberských lvíčat od 2 lvic a samce Matese a od 4. 8. 2020 pečuje samice Tamika o další dvojčata, která čekají v dohledné době křtiny a spojení s otcem Matesem.

Podívejte se do galerie, jak Dabir se sourozenci, matkou Tamikou a tátou Matesem vyrůstal v Zoo Plzeň:


Dne 18. 9. 2020 byl dospělý Dabir převezen do Zoo Chleby ve Středočeském kraji, která chová lva poprvé ve své historii. Transport proběhl bez problémů a Dabir už zkoumá svůj nový domov. Zná i svoji novou chovatelku, která se s ním už dříve v plzeňské zoo seznamovala. 

Dabir a jeho nová chovatelka Jana ze ZOO Chleby se seznamují ještě v plzeňské zoo

Nový pavilon lvů v ZOO Chleby bude slavnostně otevřen poslední zářijovou sobotu 26. září 2020. V historii této zoo jde o největší stavební projekt. Autorem návrhu je ředitel zoo René Franěk, kterému byly vzorem africké stavby z hlíny ve městě Timbuktu v republice Mali.

Nový pavilon lvů Zoo Chleby

Pavilon bude unikátní nejen svojí podobou, ale také skladnou obyvatel. Nejvýznamnějšími z nich budou samozřejmě lvi. První z nich, samec lva berberského Dabir již přicestoval. Lví výběh je společný s expozicí mangust žíhaných, drobných šelem z Afriky. Ty mohou se lvy sdílet společné venkovní prostory v případě, že budou samy chtít. Tyto hbité šelmy mají k dispozici složitý systém podzemních chodeb, který spojuje lví expozici s menším, výhradně mangustím výběhem a další vnitřní ubikací. V pavilonu se dále nacházejí dvě velká akvária, ve kterých se představí několik druhů ryb z jezer Malawi a Tanganika. Trochu jiný pohled na lvy berberské poskytne autoveterán Jeep Willys, který z návštěvnického prostoru zasahuje do venkovní expozice. Kapota automobilu bude vybavena vytápěním, aby lvům umožnila příjemný odpočinek.

Realizace pavilonu započala v září 2019. Do konce loňského roku byla hotova hrubá stavba pavilonu a část venkovního výběhu. Budova připomínající nevšední architekturu afrických staveb ze seznamu UNESCO je nejnáročnější akcí, které se ujala společnost PMS Poděbrady, spol. s r. o. Na roční výročí položení základního kamene se finální podoba pavilonu představí návštěvníkům.

ZOO Chleby plánuje osazení okolí pavilonu edukačními prvky, které návštěvu zpestří a zároveň poskytnou hodnotné a zajímavé informace nejen ze života lvů. Tato část rozvoje je bohužel velice finančně nákladná a z důvodu pandemických opatření a delšímu uzavření zoo bylo toto nutné odložit do dalšího, snad příznivějšího období. Protože je projekt vysoko rozpočtový a je nad rámec finančních sil ZOO Chleby, přispěl na jeho realizaci nemalým podílem Středočeský kraj.

autor: JMys | zdroje: Zoo Plzeň , Zoo Chleby
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.