Do Santiaga de Compostela přes Horní Domaslavice? Tamní kostel by mohl být poutní místo

9. prosinec 2015
Česko – země neznámá

Horní Domaslavice na Frýdecko-Místecku by se v budoucnu mohly stát jedním ze zastavení svatojakubské poutní cesty vedoucí z Polska až do španělského Santiaga de Compostela. A to díky kostelu svatého Jakuba, který stojí v bezprostřední blízkosti Žermanické přehrady.

Původně na jeho místě stával kostel dřevěný, nejspíš už od počátku 14. století. Zajímavý je způsob, jakým se o více než 400 let později stavěla zděná loď současného chrámu. Podél všech čtyř stran dřevěného kostela byly vykopány základy a stěny vzneseny vzhůru, zatímco v dřevěném kostele, uvnitř zdí, se stále konaly bohoslužby.

Ještě před pár lety byl kostel svatého Jakuba a jeho okolí ponurým zchátralým místem. Oprýskanou budovu obklopoval zanedbaný a dávno nepoužívaný hřbitov. Dnes je všechno jinak. Duchovní centrum obce září novotou. Kostel prošel generální opravou a v současné době se mění i jeho okolí. A to zejména díky místnímu knězi Janu Vechetovi.

Ten už jako malý miloval zahradu a práci na ní. Ani dnes, ve svém kněžském poslání, na ni nezapomněl. Naopak tvrdí, že Bůh a příroda jsou dva aspekty duchovního světa. Zvelebil nejprve farskou zahradu a pak začal přemýšlet, co se starým hřbitovem.

Staré hroby získávají novou podobu

Zhlédl se ve staroanglickém stylu hřbitovů, kdy se uprostřed udržovaného trávníku tyčí pouze náhrobní kameny. Začal proto rušit obruby neudržovaných hrobů a místo kamenných desek vysadil trávu a pár skalniček, základ budoucího netradičního arboreta. Tím však jeho práce zdaleka nekončí.

Při vstupu do areálu starého hřbitova zbudoval místo, kde se o velikonočních vigiliích zapálí oheň. Vedle něj pak umístil starou řečnickou tribunu, odkud může promlouvat ke shromáždění věřících. Vše doplňují záhony s levandulemi, které suší, a drobné vonné kvítky rozdává svým farníkům.

Před kostelem a přilehlou farou vznikne v dohledné době Svatojakubské náměstíčko. Důvod k jeho realizaci je vskutku nemalý – Horní Domaslavice by se měly stát jedním ze zastavení svatojakubské poutní cesty vedoucí z Polska až do španělského Santiaga de Compostela ke hrobu s ostatky světce, kterému je zasvěcen i domaslavický kostel.

Spustit audio