Do světa Ladových pohádek se můžete i dnes vydat ve středočeských Hrusicích

23. prosinec 2016
Česko – země neznámá

Na pohádkách Josefa Lady vyrostlo už několik generací. Nešlo jen o vymyšlený svět. Byly to příběhy, které se mnohdy staly. A když přijedete do Hrusic nedaleko Benešova, ladovská atmosféra na vás dýchne na každém kroku. Pohádky můžete v Hrusicích prožít na vlastní kůži přímo tam, kde se jednotlivé příběhy odehrály. Stačí se vydat na správná místa.

Delší trasa Po stopách kocoura Mikeše má asi 20 kilometrů. Vede po cestě, kudy Mikeš utíkal z domu. A abyste se bezpečně dostali na vlak, cesta vás zavede až do Říčan, ačkoliv až tam Mikeš nedoběhl.

Na menší děti čeká trasa Pohádkové Hrusice, která provádí přímo po Hrusicích a nejbližším okolí. Zavede vás i na několik míst spojených s příběhy Josefa Lady a jeho mluvícími zvířátky. Navštívíte obecní pastoušku Šmejkalku, kde prý bylo hodně strašidel, Hubačovský rybník, kde strašil vodník, a také Jedličkovu louži, kde se učil Mikeš bruslit a klouzal se na ní i Pepík Ševců.

Některé hrusické domky Ladu pamatují

Atmosféru Ladových Hrusic dokresluje i dnes hrusický kostel sv. Václava. Mnoho domů se ale bohužel nedochovalo. O to více je dnes cenným svědectvím časů Josefa Lady výstava modelu hrusické návsi, kterou vyrobil pan Antonín Jedlička. Byl synem Marie, rozené Ladové, Josef Lada byl tedy jeho strýc.

Atmosféra v hospodě

Díky několika pamětníkům a vyprávění Josefa Lady se mu podařilo vyrobit velmi zdařilý model hrusické návsi, jak vypadala kolem roku 1890, kdy tam Lada prožíval své dětství. Náves vyobrazil opravdu do detailu.

Cenný je také samostatný velký model Ladova rodného domu, který dnes už bohužel neexistuje. Na výrobu použil Antonín Jedlička skutečné došky z jedné místní chalupy, takže model vypadá jako miniatura opravdového domu.

Najdete u něj nářadí, které kdysi Ladova rodina mohla používat, chlívky, zvířata a průhledem se můžete podívat i do světnice, kde Josef Lada vyrůstal. Možná se tam za pecí kdysi vyhříval i kocour Mikeš. Výstava sídlí na Obecním úřadě Hrusic.

Spustit audio