Do tajemné zahrady Květnice na pražském Petříně vejdete bránou jak od Jiřího Trnky

12. červen 2014
Česko – země neznámá

Vstupní brána do Zahrady Jiřího Trnky. Vybavil se vám ten obrázek? Podobně na vás zapůsobí vchod do zahrady Květnice na pražském Petříně. A pak i celá zahrada. Tajemná, romantická, uklidňující.

Trvalková zahrada vznikla pod ohradní zdí petřínského parku Růžový sad v letech 1935 až 1937. Je tedy poměrně mladá. Tehdy ji vytvořili na navážce, na místě bývalých vojenských pozemků.

Do zahrady můžete vstoupit pouze z jednoho místa, kovovou branou, kterou objevíte nedaleko Štefánikovy hvězdárny. Po zdech, do kterých je brána zasazena, se pne vistárie, plamének a další nádherně kvetoucí popínavé rostliny.

Zahrada je osázena především trvalkami a cibulovinami. A tak už brzy na jaře má svůj velký okamžik, kdy rozkvetou talovíny nebo ladoňky. Záplavu barev můžete ovšem v tom období obdivovat pouze z vyhlídkové terasy nad zahradou. Ta se pro návštěvníky otevírá až v dubnu.

Brána jako do Trnkovy Zahrady

A co vás v zahradě čeká dál? Barevný ohňostroj květů rododendronů a azalek, pivoňky, kosatce, v nejteplejších měsících na vás ze zelených keřů mrkají letničky. Na podzim pak zase astry. Zahradou Květnicí se můžete procházet každý den až do konce října, na noc se ale zavírá.

Kdysi zahradu krášlilo i jezírko s bronzovými plastikami Vodníka a Rusalky – druhé jmenované návštěvníci pro štěstí hladili zadeček. V 90. letech minulého století byla bohužel Rusalka odcizena a plastiku Vodníka (autorem obou byl sochař Vilém Amort) pro jistotu umístili do depozitáře Národní galerie.

Zahrada Květnice je součástí Růžového sadu na Petříně

Bílé lavičky jako pro princezny jsou tu stále a lákají k odpočinku. A v čem je tajemnost a romantičnost Květnice? Zejména v uzavřenosti, která vytváří intimitu. Rostliny, které už tu rostou nějaký ten pátek, jsou mohutné a plné života. V zahradě se můžete schovat před sluncem i před lidmi. Držet se za ruku a vyměnit si polibek. Ať je vám kolik chce let.

Spustit audio