Dobrácký hanácký obr Josef Drásal z Holešova měřil přes dva metry a neměl štěstí na ženy

Nejvyšší člověk, který kdy žil v českých zemích, byl Josef Drásal z Holešova. Žil tady na konci 19. století.

Holešov se pyšní hned několika pamětihodnostmi. Najdete tam zámek, kostel Nanebevzetí Panny Marie nebo sedm metrů vysoký morový sloup. Ale město se může pochlubit ještě jednou raritou. Na konci 19. století tam žil Josef Drásal, nejvyšší člověk, který kdy žil v českých zemích.

Jeho životní příběh je velmi zajímavý. Narodil se v chudé rodině brusiče jehel Johanna Drásala a jeho manželky Magdalény jako třetí z jejich šesti dětí. Za svoji nadměrnou výšku se nejdříve styděl, pak ale začal vystupovat jako varietní a cirkusová atrakce po celé Evropě a naopak začal být na svůj nadměrný vzrůst hrdý. Díky těmto vystoupením získal peníze, za které si koupil v Holešově dům, který byl uzpůsobený jeho výšce.

O jeho síle se traduje řada historek: dovedl prý zvednout převrácený vůz naložený plně obilím, porazit rukou vola a zase ho zvednout nebo posbírat do náruče rváče v hospodě a vynést je ven.

Více se dozvíte v reportáži, kterou připravila Andrea Kratinová. O životě Josefa Drásala hovoří holešovský historik Karel Bartošek.

Ještě před poslechem si ale sami zkuste tipnout, kolik tento muž měřil.

autoři: Andrea Kratinová , Růžena Vorlová | zdroj: Wikipedia
Spustit audio

Související